SERIJA 1 M COUPE

Potvrđeno! Iz BMW-a stiže najmanji model M

09.07.2010 u 10:53

Bionic
Reading

Premda je godinama odbacivao mogućnost za proizvodnju serije 1 u izvedbi M, BMW je napokon kapitulirao i tržištu odlučio ponuditi ono što zahtijeva

Razlozi za niječan odgovor Bavaraca bili su jednostavni. Lakša i manja serija 1 u izvedbi M bila bi brža od većeg i težeg M3 i lakše bi se njome upravljalo, a s obzirom na to da bi imala nižu cijenu, ne treba biti financijski analitičar kako bi se zaključilo da bi ovim potezom BMW naštetio samom sebi.

Ipak, iz nekog razloga u BMW-u su odlučili reći zbogom pameti te su nam upravo predstavili seriju 1 M Coupe – najmanji automobil M dosad.

Razlog zašto se automobil ne zove M1 leži u legendarnom prvom BMW-ovom superautomobilu iz odjela M koji se tako zvao, no sudeći prema teaseru serija 1 M Coupe bi trebala biti rasni automobil M, u što se kune i direktor odjela M Kay Segler.

Premda BMW ne navodi što se nalazi pod poklopcem, mediji već sugeriraju da se ondje smjestila dorađena izvedba rednog biturbo punjenog šesterocilindraša N54 koji bi pomoću šesterostupanjskog ručnog mjenjača i stražnjeg pogona sa sustavom torque vectoring trebao osigurati sportske vozne osobine, sprint do stotke za 4,5 sekundi te maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 250 km/h.

Nažalost, do službenog predstavljanja možemo samo nagađati i vjerovati Segleru na riječ kada kaže da će vozače u ovom automobilu prolaziti srsi.