NAKON OPERACIJE

Potresno i iskreno pismo Angeline Jolie

15.05.2013 u 10:01

Bionic
Reading

Nakon što je otkrila da nosi gen BRCA1, koji ženama naglo povećava rizik od razvoja raka dojke i jajnika, Angelina Jolie odlučila se na radikalan zahvat te se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji. Detalje operacije i intimna razmišljanja te strahove slavna glumica otkrila je u pismu za New York Times, navodeći kako se nada da će njezina priča pomoći drugim ženama diljem svijeta

Glumica Angelina Jolie je u pismu koje je napisala za New York Times otkrila da se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji - operaciji uklanjanja dojki - strahujući da će oboljeti kao i Marcheline Bertrand, njezina majka koja je preminula od raka dojke.

'Moja majka se borila s karcinomom gotovo deset godina te je umrla u 56. godini života. Izdržala je dovoljno dugo da upozna svoje prvo unuče i da ga drži u naručju. No moja ostala djeca neće nikada imati priliku upoznati je te uvidjeti da je bila milostiva osoba puna ljubavi.

Često govorimo 'mama je mama', a sama svojoj djeci pokušavam objasniti bolest koja ju je odvela od nas. Često su me pitali bi li se isto to moglo dogoditi i meni. Uvijek sam im govorila neka se ne brinu, no istina je da nosim 'neispravan' gen BRCA1 koji mi snažno povećava rizik od karcinoma dojki i jajnika.

Moji liječnici su procijenili da imam 87 posto šanse za razvoj raka dojke te 50 posto šanse za rak jajnika, iako izloženost tome riziku varira od žene do žene.

Samo djelić karcinoma dojki rezultat je naslijeđene mutacije gena. Oni s defektom u genu BRC1 prosječno imaju rizik od 65 posto za razvoj karcinoma.

Kada sam saznala da je to moja stvarnost, odlučila sam biti proaktivna i minimalizirati rizik koliko god mogu. Odlučila sam se preventivno podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji. Započela sam s grudima, s obzirom da je moj rizik od raka dojke veći nego rizik od raka jajnika, a operacija složenija.

Dana 27. travnja privela sam kraju tromjesečni medicinski postupak koji mastektomija uključuje. Tijekom tog vremena uspijevala sam to zadržati daleko od javnosti te nastaviti sa svojim radom.

No o tome pišem sada jer se nadam da će druge žene imati koristi od moga iskustva. Rak je još uvijek riječ koja tjera strah u ljudska srca, izazivajući jak osjećaj nemoći. No danas je moguće pomoću nalaza krvi otkriti jeste li izloženi riziku od raka dojke te zatim poduzeti preventivne mjere.

Moj je proces započeo 2. veljače zahvatom koji isključuje bolest dojke u kanalima iza bradavica i omogućuje dodatni dotok krvi u tom području. Ovaj postupak uzrokuje bol i dosta modrica, ali povećava šansu za spašavanje bradavica

Dva tjedna kasnije podvrgnuta sam velikoj operaciji tijekom koje je uklonjeno tkivo dojki te su na to mjesto stavljeni privremeni fileri. Takva operacija ponekad potraje i do osam sati. Nakon nje budite se s drenom i raznim uređajima priključenim na prsima. Doista imate osjećaj kao da se nalazite u kakvoj sceni iz SF filma. Ali samo nekoliko dana nakon operacije možete se vratiti normalnom životu.

Devet tjedana kasnije imala sam završnu operaciju u sklopu koje je napravljena i rekonstrukcija grudi pomoću implantata. U posljednjih nekoliko godina ova grana medicine bilježila je velike pomake pa rezultati mogu biti zaista predivni.

Ovo sam pismo napisala jer sam željela poručiti svim ženama da odluka o mastektomiji nije laka. Ali sam sretna što sam to napravila. Moje šanse za razvijanje raka dojke pale su s 87 posto na 5 posto. Sada mogu reći svojoj djeci da se ne moraju bojati da će me izgubiti zbog raka dojke.


Ohrabrujuće je to da nisu vidjeli ništa zbog čega bi im bilo nelagodno. Mogu vidjeti moje male ožiljke i to je to. Sve drugo je samo 'mamica', jednaka kao što je i prije bila. I oni znaju da ih ja volim i da ću napraviti sve da što dulje budem s njima. Osobno, ne osjećam se ništa manje ženstveno. Zbog te odluke osjećam se jačom, a moj izbor ni u kojem slučaju ne umanjuje moju ženstvenost.

Sretna sam što imam partnera, Brada Pitta, koji mi pruža ljubav i podršku. Stoga svakome tko ima suprugu ili djevojku koja prolazi kroz ovo, poručujem: znajte da ste vrlo bitan dio njezine tranzicije. Brad je bio u Centru za liječenje raka dojke Pink Lotus svake minute tijekom moje operacije. Uspjeli smo naći i trenutke da se smijemo zajedno. Znali smo da je ovo ispravna stvar za našu obitelj i da će nas to samo još više zbližiti. Kao što i jest.

Za svaku ženu koja ovo čita, nadam se da vam pomaže to što znate da imate mogućnost izbora. Želim ohrabriti svaku ženu, posebno ako imaju povijest raka jajnika i grudi u obitelji, da potraže informacije i medicinske stručnjake koji im mogu pomoći da prebrode taj dio svog života te da same donesu odluku na osnovi pouzdanih informacija.

Svjesna sam da postoji mnogo dobrih liječnika koji rade na alternativnim načinima liječenja. Moj osobni režim bit će u dogledno vrijeme objavljen na internetskoj stranici Centra za liječenje raka dojke Pink Lotus. Nadam se da će to biti korisno drugim ženama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog raka dojke svake godine umre 458.000 ljudi, najčešće u niže i srednje razvijenim zemljama. Prioritet bi trebalo postati omogućavanje što većem broju žena da se testiraju i dobiju preventivni tretman, bez obzira gdje žive. Cijena testiranja na gene BRCA1 i BRCA2 u SAD-u iznosi više od tri tisuće dolara, što predstavlja veliku prepreku za puno žena.

Odlučila sam da moja priča neće ostati privatna jer postoji mnogo žena koje ne znaju da možda žive u sjeni raka. Nadam se da će i one biti u mogućnosti testirati se na gen te da će, ukoliko test pokaže visok rizik, imati opcije izbora.

Život donosi brojne izazove. Oni koji nas ne trebaju plašiti oni su koje možemo savladati i kontrolirati', napisala je Angelina.