IDEJNO RJEŠENJE

Potkrovlje kao prostor za opuštanje i druženje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Potkrovlja su najatraktivniji prostori u kućama, ali često su loše iskorištena. Evo primjera kako potkrovlje može biti korisno i atraktivno upotrijebljeno za uvođenje dodatnih sadržaja

Želja investitora bila je pretvoriti kompletnu etažu kuće u prostor u kojem će se cijela obitelj baviti hobijima, kao i prostor za relaksaciju i druženje. Također su zahtijevali postavljanje kamina te osmišljavanje dijela za sjedenje u ostakljenom prostoru s mogućnošću promatranja zvijezda teleskopom.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Budući da su investitori poslovni ljudi, koji nemaju previše vremena posvetiti se sebi, odlučili smo podijeliti prostor u dvije cjeline: dio za opuštanje nakon radnog vremena te dio za bavljenje hobijima, kao veću cjelinu, namijenjenu druženju članova obitelji, prijatelja i poznanika.

Tzv. hobby-prostor sastavljen je od tri sadržajno različite cjeline (sjedenje uz kamin, biblioteka i zvjezdarnica) koje su međusobno vizualno povezane.

Na takav način maksimalno je sačuvana cjelovitost prostora koja utječe i na ukupan dojam veličine i prozračnosti. To je bilo dosta bitno, jer se pretpostavljalo da će u tom dijelu vrlo često boraviti veći broj osoba pa će se izbjeći osjećaj zagušenosti, a također je moguće i okupiti veći broj grupa koje će funkcionirati odvojeno. Kombinacijom dviju vrsta materijala u obradi poda tog prostora postignuto je vizualno razdvajanje po sadržajima, bez stvarnih fizičkih pregrada. Ujedno je prostor dobio atraktivnost i dinamiku. Korišteni materijali u ovom slučaju bili su drvo, tj. parket i kamen.

Zona za opuštanje sastoji se od kupaonice s tuš-kabinom, jacuzzija te saune, a sve je međusobno komunikacijski povezano, ali i funkcionalno razdijeljeno, radi postizanja što veće intime. Kupaonica je prostrana, a dojam prozračnosti postignut je upotrebom keramičkih pločica visokog sjaja u smeđem tonu. Kod klasične kupaonice poželjno je poigrati se popločenjem, ali budući da se radi o prostoru za opuštanje, predložili smo umjerenije nijanse.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na sličan način tretiran je i prostor za jacuzzi, ali je naglasak postignut trokutastim mozaikom ispred samog ulaska u kadu. Prostor je na taj način dobio notu profinjenosti i elegancije te ponovo naznačio svoju primarnu funkciju. Poželjno je u taj dio staviti i manji stolić kako bi se iskoristio za odlaganje čaša ili mirisnih svijeća.

Prostor saune dimenzioniran je tako da vlasnicima omogućuje izradu saune po mjeri ili kupnju gotovog bloka i neovisan je o ostalim prostorima. Ovaj dio ne traži poseban estetski pristup, jer je vrijeme zadržavanja vezano za saunu samu, no nužan je garderobni prostor. Naglasak je na prirodnim materijalima, kako bi ugođaj opuštanja bio maksimalan, a boje zidova prate razigranost podne površine, ponovo naglašavajući sadržajnu podjelu. Imperativ u odabiru elemenata za sjedenje bila je mekoća i udobnost, a preostalih elemenata u prostoru transparentnost. Na ovaj je način primarna funkcija svakog od sadržaja ponovo stavljena u prvi plan.

Prostor dodatno obogaćuju umjetničke slike, ukrasni predmeti i zelenilo. Indirektno postavljena rasvjeta pojačava osjećaj ugode i opuštenosti.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi