BEAUTY RITUAL

Posvetite se sebi: Isprobajte maske za lice iz kućne radinosti koje će udahnuti svježinu vašoj koži

18.03.2020 u 16:09

Bionic
Reading

Većina ljudi nedovoljno posvećuje pažnju njezi kože. Mnogi imaju iskrivljeno mišljenje da probleme na licu mogu riješiti isključivo profesionalnim kozmetičkim tretmanima lica, no istina je da u našoj kuhinji postoje određene namirnice koje imaju ljekovita svojstva na kožu. Baš kao što o koži vodimo računa iznutra, konzumirajući određene nutritivne namirnice, s vremena na vrijeme potrebno ju je nahraniti i hidratizirati izvana. Prirodne maske za lice iz kućne radinosti najbolji su način za to

Od hidratantnih sheet maski do flastera za područje ispod očiju i dobrih staromodnih detoksikacijskih maski s ugljenom - ovih dana na tržištu postoji mnoštvo opcija koje obećavaju čudesne rezultate, no jeste li ikada razmišljali o tome da napravite vlastitu masku? Deset do dvadeset minuta, koliko je maski potrebno da odradi svoju čaroliju, vjerojatno je najvelikodušnija gesta koju možete pokloniti svojoj koži.

Pitanje je samo koju masku odabrati, odnosno koje će namirnice najbolje riješiti naš problem. Važno je odabrati masku koja neće biti preagresivna, koja odgovara vašem tipu kože i koja će, naravno, dati željene razultate.

Maska za hidrataciju

Med je čaroban sastojak koji koži pomaže zadržati vlagu bez dodavanja ulja, a pomaže i u otklanjanju ožiljaka od akni te obnavljanju stanica kože. Dodajte zob koji imaju umirujuća i hidratantna svojstva, dok će ulje avokada vašu kožu učiniti savršeno glatkom.

Sastojci:

  • ½ avokada
  • 1 žlica meda
  • šaka sitnih zobenih pahuljica

Priprema:

Zgnječite avokado pomoću vilice, dodajte zobene pahuljice i med i sve dobro promiješajte. Nanesite na kožu izbjegavajući područje oko očiju i pustite da odstoji 15 minuta. Isperite u toploj vodi i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za problematičnu kožu

Med nema samo hidratantna, već i antibakterijska svojstva, što ga čini izuzetno učinkovitim u borbi protiv akni. Prehrambeni kvasac također je izvrstan za liječenje akni, jer je bogat B vitaminima koji pomažu u smirivanju iziritirane barijere kože.

Sastojci:

  • 2 vrećice čaja od kamilice
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica kvasca

Priprema:

Skuhajte dvije šalice čaja od kamilice i pričekajte da se čaj potpuno ohladi. Pomiješajte med i kvasac te dodajte dovoljno hladnog čaja da dobijete pastu koja vam je dovoljna za cijelo lice. Nanesite tanki sloj i ostavite 20 minuta. Operite lice toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za toniranje i posvjetljivanje

Umjesto da trošite hrpu novca na tonike i raznorazne čudesne kreme za posvjetljivanje, prvo ispobajte ovu prirodnu masku za lice. Jogurt je pun mliječne kiseline koja će ukloniti odumrle površinske stanice kože i otkriti svjetlije slojeve koji se kriju odispod. Med će koži dati elastičnost, dok je kurkuma izuzetno korisna u borbi protiv pigmentacije.

Sastojci:

  • 1 žlica domaćeg jogurta
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica kurkume

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i nanesite na suhu kožu. Pustite 10 do 15 minuta, isperite toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za blistavu kožu

Ako su vam hladnoća, vjetar i suh zrak isušili i oštetili kožu, pokušajte joj povratiti sjaj i blistav izgled uz pomoć ove maske za lice s aloe verom, papajom i kakaom. Aloe vera sadrži vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 i B12, ima regenerirajuća i umirujuća svojstva, dok je papaja prirodni eksfolijant koji će otkloniti mrtve stanice kože, ostavljajući vašu kožu blistavo sjajnom i glatkom.

Sastojci:

  • 1 žlica nezaslađenog kakao praha
  • ¼ svježe papaje
  • malo soka aloe vere

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke i nanesite masku na suhu kožu. Pustite 10 minuta na koži. Uklonite uz pomoć blazinica ili maramica te isperite lice u toploj vodi.

Maska za borbu protiv masne kože

Zobena kaša umirit će kožu, dok će joj žumanjci dati čvrstoću i elastičnost. Možda mislite da dodavanje maslinovog ulja na prirodno masnu kožu uopće nema smisla, no ono će vam pomoći postići ravnotežu, odnosno usporiti prekomjerno lučenje sebuma. Također je prepuno vitamina E koji pomažu u stvaranju barijere, štiteći kožu na taj način od slobodnih radikala.

Sastojci:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • šaka sitnih zobenih pahuljica

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke i nanesite masku na suhu i čistu kožu. Pustite 15 do 20 minuta na koži. Isperite lice u toploj vodi i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za borbu protiv štetnih utjecaja

Čak i ako imate savršenu kožu, potrebno ju je s vremena na vrijeme oporaviti od štetnih vanjskih učinaka kao što su vjetar, smog, hladnoća, itd. Ova maska odradit će sav posao umjesto vas. Vitamin E iz maslinovog ulja i obilni antioksidanti iz matcha praha stvorit će barijeru na koži i zaštiti je od svih onih štetnih slobodnih radikala iz okoliša, potičući proizvodnju kolagena. U međuvremenu će mega-3 masne kiseline iz badema kožu učiniti mekom i podatnom.

Sastojci:

  • Šaka usitnjenih badema
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica matcha praha

Sastojci:

Pomiješajte sve sastojke i pustite masku na koži 10 minuta. Prije nego je isperete, masku umasirajte u kožu kako bi uklonili mrtve stanice kože koje začepljuju pore.