idealno za viseće tegle

Postoji li ljepši dodatak vrtu? Ovo predivno cvijeće buja cijelo ljeto

14.06.2024 u 15:43

Bionic
Reading

Živopisne fuksije osvajaju svojom ružičasto-ljubičastom bojom te činjenicom da raskošno cvatu sve do jeseni. Ali, samo ako slijedite ove korake

Cvijeće posađeno u viseće tegle jedan je od najljepših ukrasa kojim možete obogatiti svoj vrt, ali problemi nastaju kada latice počnu opadati i tako unositi nesklad u njegovanu okućnicu. To se posebno odnosi na divne fuksije, čiji rozo-ljubičasto cvijeće cvate cijelog ljeta, no bez prave njege lako se počne sušiti i padati po travnjaku.

Iskusni stručnjaci svjesni su ovog problema te donose lako primjenjiva rješenja uz koja će ova divna biljka raskošno cvati sve do jeseni.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Fuksije uvijek izgledaju kao da su u naponu snage, ali kada dođe ljeto, postaju nešto zahtjevnije za održavanje', kažu Jim i Mary Competti, koji s vrtlarenjem bave preko 20 godina.

U održavanju fuksija važno je obratiti pozornost na tri konkretne stvari koje su potrebne za njihovo dosezanje punog potencijala. Potrebna im je sadnja na pravilnoj lokaciji, potom ispravno tlo i pogođena mjera tekućine, a zatim i dodavanje gnojiva.

Kada je riječ o položaju sadnje, odnosno o količini sunčeve svjetlosti, ona ovisi o sorti. No, općenito pravilo je da im snažno ljetno sunce uglavnom smeta te bi idealan položaj bio onaj na kojem su osunčane tek u rano jutro, a tijekom popodneva mogu uživati u hladu.

'Bilo bi dobro da svoju viseću teglu maknete ako je na direktnom suncu tijekom dana, jer se tako brzo suši i ne može apsorbirati hranjive sastojke', kaže vrtlarski par za Express.

Nemojte ih saditi niti na mjesto koje je cijelo vrijeme u hladu, a dobra opcija jest i hlad tijekom jutra i osunčanost u kasnim poslijepodnevnim satima.

Pri zalijevanju pazite na redovitost jer se ova živopisna biljka brzo suši te se korijen lako skupi i smežura, što još više otežava daljnje upijanje vlage. Tlo se ne smije preplaviti pa pomaže i što viseće tegle imaju otvore kroz koje će ispustiti višak. Računajte i na to da se fuksije u visećim košarama zalijevaju češće od onih u zemlji.

Za kraj, kako biste pospješili cvjetanje, dodajte gnojivo.

'Ključno je da ne stavite previše gnojiva odjednom jer on može izazvati pretjerani rast korijena i lišća, a sve nauštrb bogatijeg cvata', napominju stručnjaci i savjetuju upotrebu oslabljene doze tekućeg gnojiva svakih sedam do deset dana.