PET DO 12

Popravi ocjene u zadnji tren

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.06.2009 07:13
  • Objavljeno 01.06.2009 u 07:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako je za maturante nastava već završila, za sve druge učenike još uvijek traje i moraju se znojiti u školskim klupama do sredine lipnja. Mnogi se znoje samo zbog vrućine, ali još više ih se znoji zbog loših ocjena. Sada je već pet do 12 i ako se ne trgneš, za koji dan će zaista postati prekasno!

Evo kako si pomoći i u nekoliko zadnjih tjedana škole popraviti ili barem pokušati popraviti koju ocjenu.

1. OBJAVI NA SVA ZVONA

Na veliki komad papira, formata A3, a po mogućnosti i veći napiši plan za učenje. Neka plan sadržava točnu satnicu koji si namijenio učenju sve do kraja školske godine. Ovaj plakat stavi na neko mjesto na kojem će ga svi ukućani vidjeti. Ovako će svi znati da si učenje shvatio ozbiljno (OK, sigurno će reći – malo si se kasno sjetio, ali bolje ikad nego nikad). Osim toga, time se zapravo obvezuješ da ćeš se plana doista i držati jer si ga javno predstavio većem broju ljudi.

2. POČNI RANO

Ako ideš u školu ujutro, učenje obavi ubrzo nakon nastave. Ako ideš popodne, jutro je najbolje vrijeme za učenje. Nikada nemoj ostavljati za zadnji tren jer onda od svega sigurno neće biti ništa.

3. MENTALNE MAPE

Sigurno ste u školi već učili o mentalnim mapama, a sada je pravo vrijeme za njihovo prakticiranje. Dakle, crtaj, zapisuj najvažnije natuknice i sve to stavi na jedan papir. Iznenadit ćeš se kako je neke stvari mnogo lakše zapamtiti ako ih povežeš uz nekakvu sličicu nego ako ih samo bubaš napamet.

Pomoći ti može i smišljanje zanimljivih rečenica čije će početna slova dati određeni logični pojam ili poredak. Primjerice, mogu ti pomoći ovotjedne Fore s neta u našoj rubrici – Moja Vrlo Zgodna Mama Još Sad Upotrebljava Narukvice – prva slova u riječima daju poredak planeta od najbližih prema najdaljima od Sunca.

4. BUDI OFFLINE

Ovo zapravo znači da se makneš od kompjutora, televizora, radija, a mobitel zaboraviš u hodniku ili ga jednostavno ugasiš. Ako stalno očekuješ nekakav poziv, SMS i 'brecaš se' na svaki zvuk zvona na mobitelu, tu učenje nema nikakve šanse.

5. VJERUJ U BANANE

Mnogi posežu za kavom, čajem ili kakvim energetskim pićem kako bi im mozak bio sposobniji za učenje. No stvar je mnogo jednostavnija i zdravija – i svjetski tenisači Federer i Nadal priznaju da kada im treba jača koncentracija ili jednostavno više energije – posegnu za bananom.

6. ISCENIRAJ FRANCUSKU REVOLUCIJU

Dobro, ne mora biti baš Francuska revolucija, može biti bilo koji dio iz gradiva koji ti je teže sjeo i nikako ga ne možeš zapamtiti. Pozovi prijatelja ili prijateljicu i zajedno prijeđite dio gradiva koji te muči i onda možete odglumiti nešto (onako, po svome) ili uzeti olovke i neka vam one posluže kao likovi. Mogućnosti je mnogo, a činjenice koje se ovako iznesu sigurno ćeš mnogo, mnogo lakše zapamtiti! Osim toga, i zabava je zagarantirana. Ma tko je ono rekao da povijest mora biti dosadna!

7. KARTICE

Još jedna dobra fora su i kartice s informacijama koje te zezaju i teško ih je memorirati. Dakle, takve informacije ispiši na kartice, a potom ih zalijepi na različita mjesta po kući i kad prolaziš čitaj.

8. ISPITIVANJE

Pozovi prijateljicu ili prijatelja neka te izrešeta pitanjima. Za ovo ti može poslužiti i mama, tata ili baka i djed. Bitno je da ne viriš u odgovore, a to je lakše ako te netko drugi ispituje.

9. NAGRADA

Ako si se držao plana i programa za određeni dan i naučio dio koji si si zadao, nagradi se. Neka to bude nešto sitno, ali slatko – primjerice, pogledaj svoju omiljenu emisiju na TV-u (ali nakon što završi ugasi TV!), odigraj jednu igricu (samo jednu!) ili si kupi omiljenu čokoladu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi