BUDITE HUMANA SRCA

Pomognite drugima da osjete blagdanski duh

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 20.12.2010 09:41
  • Objavljeno 20.12.2010 u 09:41
Dubrovnik prosjak siromaštvo

Dubrovnik prosjak siromaštvo

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Okićeni bor, hladnjak pun hrane, upaljen TV... Ova vam je slika toliko normalna za vrijeme božićnih blagdana da je smatrate normalnom. No, sjetite li se da ima mnogo onih kojima bi ovakvo što bilo – pravi luksuz?

Sigurno ste se naslušali izjava poput: 'Sretan Božić i nova godina svim ljudima dobre volje!' No dobro, oprostit ćemo sestri, bratu, mami, tati i frendovima, smješkati se i uspješno obaviti ovu misiju.

Nećemo valjda biti mrgudi na taj krasni, svjetlucavi, poklonima ispunjen dan?! Ali bilo bi još bolje kada bismo proširili misiju i osvrnuli se na svijet oko sebe, svijet koji okružuje nas i one koje volimo, u kojem žive djeca i ljudi koji mogu samo zamišljati život kakav vi imate. I ne treba samo Božić biti povod za darivanje i pomoć koja je takvim ljudima prijeko potrebna. Oni vas trebaju tijekom cijele godine!!!

Ne trebate pokušavati vizualizirati svu onu bolesnu i siromašnu djecu širom Afrike, Indije, Rusije i drugih dalekih država, već se orijentirajte na djecu i ljude u vašoj blizini koji nisu slavili Božić kao vi jer nisu imali s kime, čime ili gdje, a ni godina pred njima nije obećavajuća. Osim ako ih se TI ne sjetiš koji put!

KAKO POMOĆI?

Za početak pospremite sobu i darujte stvari koje vam ne trebaju ili, još bolje, koje za koje mislite da bi vam nekad mogle zatrebati, ali ZNATE da će nekome drugome biti mnogo potrebnije! Starci vas vjerojatno stalno naganjaju da pospremite svoju sobu, a to je upravo idealan način da organizirate svoje stvari i zapitate se trebaju li vam sve one.

Sigurni smo da ispod tvog kreveta ili na vrhu ormara stoje neke igračke, knjige ili odjeća koja skuplja prašinu - sve što bismo sigurno uspjeli pronaći u našim ormarima kao višak, nešto što više ne koristimo i jednostavno nam ne treba. Skupi sve u kutiju za one koji to trebaju.

Sigurno ste i sami više puta razmišljali o tome kako bilo lijepo da nekome darujete te stvari koje ne koristite. Postoje mnoge socijalne ustanove za djecu, siromašne ili bolesne ljude kojima svaka donacija od bilo koga znači više nego što to mi 'obični sretnici s relativno normalnim životima' možemo zamisliti.

Nažalost, često smo suviše pasivni da bismo se informirali gdje u našoj blizini postoji kakva socijalna ustanova ili jednostavno nikako da odemo tamo. Zato smo se mi potrudili da vam olakšamo ovu akciju, a vi lijepo spakirajte višak stvari, odnesite ih onima kojima su potrebne i – osjećajte se zaista dobro!

Ako već imate naviku pomaganja onima kojima je pomoć najpotrebnija te sudjelovanja u raznim akcijama, imamo samo jednu riječ za vas - BRAVO! Ako još dosad ništa niste donirali nekoj udruzi, nikad nije kasno da otkrijete čar nesebičnog pomaganja drugima!

Ne morate sudjelovati u nekoj velikoj razvikanoj akciji da biste činili dobro. Dovoljno je hranu, odjeću, igračke, novac ili nešto drugo darovati udruzi koja se nalazi u blizini. U tu svrhu donosimo vam adresar centara i domova za socijalnu skrb u Hrvatskoj, pa ga malo pregledajte. Iznenadit ćete se kako je mnogo takvih udruga u Hrvatskoj, a sigurno ćete ih pronaći nekoliko koje se nalaze u vašoj blizini:

Pomoći drugima uvijek možete i volontiranjem ili novčanom donacijom (koja može biti u gotovini, plaćena uplatnicom ili pozivom na poseban telefonski broj). Često, međutim, nemamo volje zamarati se potragom za najboljim načinom doniranja novčanih sredstava ili mislimo da, ako nemamo novčanik poput Billa Gatesa, nismo u stanju novčano pomoći, pa zapravo ništa i ne poduzimamo. No, varamo se! Itekako možemo pomoći jer svaka kuna je važna. Jedan od najjednostavnijih načina kako donirati novac jest uplatiti ga Hrvatskom crvenom križu, koji će taj novac proslijediti onima kojima treba. U sklopu škola i fakulteta postoji i Mladež Hrvatskog crvenog križa.

Članstvom u Hrvatskom crvenom križu sam/a odabereš koliko novaca mjesečno želiš donirati i donaciju možeš plaćati mjesečno ili godišnje. To može biti i samo pet kuna mjesečno – ako misliš da ne možeš odvojiti više, a da je to premalo, sjeti se da bi, kad bi svatko donirao i samo pet kuna mjesečno (a to je samo 60 kuna godišnje!), svijet već bio mnogo ljepše mjesto za mnoge siromašne, bolesne i nemoćne osobe!
Umjesto običnih, kupi čestitke čiji je prihod od prodaje namijenjen humanitarnoj pomoći, npr. siročadi, bolesnoj djeci ili onoj s nekim tjelesnim ili mentalnim nedostacima. Ima mnogo ustanova koje prodaju čestitke u te svrhe, UNICEF i Crveni križ su samo jedni od njih. Kad kupuješ čestitke na štandovima, u trgovini ili knjižari, obrati pažnju na poleđinu čestitke gdje je istaknuto kome je namijenjen prihod od prodaje.

Na kraju, ali ujedno i najvažnije, imate li možda neke siromašne susjede ili poznajete neku siromašnu obitelj u području u kojem živite, možete i njima nešto donirati ili pomoći im u raznim poslovima. Bit će vam beskrajno zahvalni! Ne razmišljate puno i krenite u akciju! Dobro djelo koje ćete učiniti i vas će, bez sumnje, razveseliti, podići vam samopouzdanje i – samopoštovanje. Još je Gandhi govorio: 'Kada bi se svaki čovjek pobrinuo za svoju neposrednu okolinu, svijet bi bio mnogo bolji!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi