RECEPT ZA DUGOVJEČNOST

Pola čaše vina za pet godina više

01.05.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Da je umjereno pijenje vina dobro za zdravlje, već je odavno znano, a sada su znanstvenici utvrdili i savršen omjer – pola čaše dnevno za pet godina života više

Istraživanje nizozemskih znanstvenika koji su proučavali 1.400 ispitanika (rođenih između 1900. i 1920) tijekom 40 godina pokazalo je da je umjerena konzumacija gotovo bilo kojeg alkohola povoljno utjecala na produljenje životnog vijeka. U najvećoj mjeri to je produljenje, za čak četiri i pol godine, zabilježeno kod ispitanika koji su pili pola čaše vina dnevno, za razliku od ispitanika koji uopće nisu konzumirali alkohol.

Veće doze mogu također djelovati blagotvorno. Ispitanici koji su dnevno pili dvije čaše vina ili dvije boce piva ili dva kratka žestoka pića dnevno također su pokazali tendenciju da žive duže, čak dvije godine više nego oni koji nisu pili alkohol.

Kako bi utvrdili utjecaj alkohola na trajanje životnog vijeka, znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta Wageningen proučavali su kolika je količina dnevne doze alkohola, koji je tip alkohola i tijekom kojeg perioda su ispitanici konzumirali taj alkohol. Cilj je bio istražiti u kojoj mjeri alkohol utječe na rizik od smrti zbog kardiovaskularnih i sličnih bolesti. Proučavali su također utjecaj težine i dijeta te pušenja.

'Ispitanici koji konzumiraju alkohol mogu to i dalje činiti bez straha za svoj život, ali umjereno. Čaša-dvije dnevno je maksimalna doza, a preporučuje se piti vino', rekla je Martinette Streppel iz tima istraživača.

'Velike količine alkohola mogu izazvati nesreće i teška oboljenja poput raka i ciroze jetre. Budući da konzumacija alkohola može voditi u ovisnost, početi piti alkohol samo zato što ima i pozitivnih zdravstvenih učinaka nikako se ne preporučuje', upozorila je Streppel.