S MJEROM I UKUSOM

Poigrajte se stilovima uređenja

Bionic
Reading

Miješanje stilova stvara pomak u kreiranju ugođaja interijera, ali zahtijeva istančani ukus i dobar osjećaj za prostor. Premda se mnogi ne usuđuju samostalno krenuti u ovakve zahvate, pravila su jednostavna: ne pretjerujte sa sekundarnim stilom pa nećete ni pogriješiti

Miješanje stilova može se postići na različite načine. Najjednostavniji je stilska raščlamba po prostorijama. Ako ste ljubitelj različitih stilova, imate želju, ali ne i hrabrost za njihovo direktno miješanje, stvorite različite ugođaje u dnevnom boravku, spavaćoj ili dječjoj sobi, kuhinji te kupaonici. Svaka prostorija može biti uređena u konkretnom stilu bez zadiranja drugoga. Stilsku raznolikost osjetit ćete boraveći u različitim prostorijama te tako zadovoljiti potrebu za promjenom i raznovrsnošću.

Jednostavan način za sve koji u tragovima žele osjetiti prisutnost drugog stila u prostoru je ubaciti komad namještaja, koji će se stilski razlikovati od svega ostalog. Ako ste se odlučili za antiknu komodu, postavite iznad nje ogledalo ili sliku s okvirom u istom stilu i upotpunite ugođaj. Ovakvu je komodu idealno postaviti na slobodan zid u prostoru bez kontakta i povezanosti s drugim komadima namještaja. Stilski naglasak u prostoru postaje izrazito dekorativan te ga treba osloboditi da bi došao do punog izražaja. Jednostavne stilske kombinacije vrlo su interesantne i u kupaonskim prostorima. Naglasak možete učiniti i postavljanjem lustera ili lampi, koje se razlikuju od ostalog namještaja i opreme u prostoru.

Vrlo atraktivno, ali nešto kompliciranije i smjelije, postupno je miješanje dvaju stilova koje će se najbolje osjetiti u prostorima poput 'open spacea' dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Fini prelazak iz kuhinje, koja može biti, primjerice, rustikalna, preko blagovaonice, koja je apsolutna mješavina stilova, do dnevnog boravka u minimalističkom stilu s tek pokojim, diskretnim detaljem rustike, pravi je izazov. Ovakvo fino nijansiranje stilova može stvarati izuzetno interesantne i unikatne prostore, a nijansirati se mogu različiti stilovi. Ipak, preporuka je da je jedan od njih minimalizam, koji odlikuje čistoća i pravilnost linija namještaja, jer se kao takav izvrsno može kombinirati s ostalim stilovima.

Zahtjevno, ali izazovno direktno je miješanje stilova unutar iste prostorije u kojoj do punog izražaja dolazi njihovo nadopunjavanje i sklad koji tvore svojim implementiranjem jednoga u drugi. Prilikom ovakvih direktnih zahvata, zadržite se na odabiru dvaju ili maksimalno triju stilova da prostor ne bi postao opterećen prevelikom raznolikošću. Idealno je ovakve kombinacije kreirati u velikim, prozračnim i dobro osvijetljenim prostorijama, a u manjima se preporučuje stilski poigrati samo pojedinim detaljima u prostoru.

Iako su ovakve kombinacije do prije nekoliko godina bile vrlo rijetke, danas su omiljene i preporučljive kao trendovske. Stilska raznolikost zasigurno nije odabir svakoga, ali će mnogi baš u ovoj interesantnoj kombinaciji naći ispunjenje svih svojih želja. Iako se minimalizam većini nameće kao najrealniji odabir, usklađen s tempom i načinom suvremenog života, uvođenjem drugog stila, na bilo koji od navedenih načina, obogatit ćete svoje stambeno okruženje.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr