IZBJEGNITE BORE I AKNE

Pogreške koje radite kod skidanja šminke

14.05.2016 u 08:28

Bionic
Reading

Njega lica važnija je no što mislite jer dermatolozi upozoravaju da i najsitnije pogreške ostavljaju velik trag na koži pa ćemo prije dobiti bore ili izgubiti svjež izgled zbog kojeg uvijek izgledamo njegovani i mlađi

Sigurno znate da je važno očistiti lice od šminke prije odlaska na počinak, ali nije svejedno ni kojom metodom to radite, baš kao ni ostale male navike jer na kraju pola tog truda može biti uzalud.

Na spavanje samo s potpuno čistim licem

Sigurno ste čuli da je loše za ten ako ne odstranite šminku s lica prije spavanja, ali ne radi se samo o kozmetici. Kako piše magazin Prevention, tijekom dana kožu onečisti mnogo toga iz okoliša, od ispušnih plinova pa do prašine, što također začepljuje pore, uzrokuje akne i s godinama pomaže u stvaranje bora. To je dodatni razlog da pravilno očistite kožu prije spavanja i nanesete hidratantnu kremu jer nečistoće oslabljuju kolagen, a on je važan ako želite lice bez bora. Posljednjih godina većina stručnjaka prednost daje micelarnoj otopini koja će sve nečistoće skinuti puno bolje od raznih gelova ili pjena, a blago djeluje na kožu.

Poseban ručnik

Nakon umivanja obrišite lice ručnikom samo za tu svrhu. Štoviše, kako se u njemu zbog vlage lakše mogu razmnožiti bakterije uzrokovane nečistoćama nakon brisanja, redovno ga mijenjajte i perite na visokim temperaturama. Neke preporuke čak kažu da ručnik za lice treba mijenjati svaka dva dana.

Nježno skidanje maskare

Trepavice lijepo naglašavaju lice i zato je važno kako ih tretirate pri skidanju maskare. Nikako ne biste smjeli jako trljati oči vatom jer trepavice čak mogu početi ispadati. Radije nježno kružite vatom dok ne uklonite sav make-up, a ako koristite vodootpornu maskaru, mogu vam pomoći uljni preparati za skidanje šminke jer će izazvati manje trenja.

Najgori izbor su vlažne maramice za skidanje šminke

Svakako su praktične, ali dermatolozi i vizažisti slažu se da nisu za svakodnevnu njegu jer ne skidaju šminku kako treba. Osim što neće skinuti make-up do kraja, na licu će ostati većina prljavštine, što na kraju može dovesti do začepljenih pora, akni i nejednakosti na licu. Također, maramice su često previše agresivne za nježnu kožu lica, posebno za područje oko očiju, i s godinama mogu uzrokovati sitne bore jer trljanjem pri skidanju šminke uništavate kolagen.

Gel, pjena, mlijeko, uljne blazinice, micelarna otopina…

Baš kao i u slučaju vlažnih maramica, pojedini proizvodi mogu biti previše agresivni za vaš tip kože pa izazvati već spomenute negativne pojave. Pjenasti proizvodi čak mogu dovesti do jake suhoće kože, crvenila te osjećaja zatezanja nakon pranja. Najčešće su na deklaraciji među sastojcima navedeni i krivci za to, poput alkohola, mirisa ili sulfata. Radije birajte kremaste, dermatološki ispitane proizvode ili one nježnije, poput micelarne otopine koja odgovara svim tipovima kože.