NESTAO ZA 180 SEKUNDI

Pogledajte kako lopovi kradu BMW za tri minute

09.07.2012 u 14:44

Bionic
Reading

U usporedbi s ekipom Nicolasa Cagea iz filma 'Nestali za 60 sekundi', kvartet iz videoisječka koji možete pogledati u nastavku čine pravi amateri

To ih ipak nije spriječilo da u svega tri minute otuđe automobil vrijedan 300.000 kuna - jedan od svega 2.700 proizvedenih BMW-a serije 1 M Coupe. Na Otoku je došlo do prave najezde krađe BMW-ova, a u minulih godinu dana nestalo ih je čak 300.

Lopovi za krađu koriste manjkavost sustava konektora OBD-II. Riječ je o portu pomoću kojeg je moguće pristupiti originalnom kodu ključa te ga izmijeniti. BMW, kao i ostali europski proizvođači, po europskim zakonima mora omogućiti slobodan pristup ovom sustavu svim mehaničarima, a ne samo ovlaštenim, za slučaj da vlasnik ostane bez ključa usred ničega.

Ipak, upravo ovu manjkavost u sigurnosti lopovi koriste da bi se odvezli sa skupocjenim automobilima.

U prvom koraku, nakon što su blokirali aktivaciju zvučnog alarma, pristupaju unutrašnjosti, primjerice razbijanjem prozora kao u videu, a potom jednostavno kopiraju ključeve i guraju automobil do mjesta na kojem slobodno mogu upaliti motor bez straha da će ikoga uzbuniti.

Sve za samo tri minute.

Pogledajte.