MIRNA BEREND:

Poduprla sam HSLS i napravila životnu grešku

19.10.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Na promociji dućana Eskada sreli smo lice koje nam je itekako poznato. Nekadašnja voditeljica Mirna Berend je svoj hobi u izrađivanju nakita pretvorila u unosan posao te ne žali što nije dio javne scene

Vaš dizajnerski nakit se pretvorio u unosan posao. Nastavili ste biti kreativni?
Ja sam kreativac i cijeli svoj posao koji sam radila kao voditeljica i novinarka je stvar velike kreative. Kad mi je to na neki način uskraćeno, kreativnost negdje mora izaći van. Izašla je kroz jednu potpuno moju suprotnost, potpuni mir, potpunu izolaciju od svih vas medija. Stvarala sam svoj nakit. Danas u Hrvatskoj ima 25 dućana koji prodaju nakit Mirne Berend. Možda sam to previše radila u tišini, jer me eksponiranost previše koštala i ubila. No znala sam da će i u tišini moje perle naći svoj put do mušterija. Bez silnih promocija i prezentacija.

Imate pravi poduzetnički duh?
Veselim se svakom prodajnom mjestu i znam svoj sljedeći plan. Svi smo okrenuti prema velikim gradovima, ja sam otišla korak dalje jer idem prema malim gradovima, kao što je Slavonski Brod, sutra će to biti Varaždin, Koprivnica i Vinkovci. Ne mislim mali u bilo kojem smislu, nego svi želimo pokriti velike gradove Rijeku, Split, Zadar, Dubrovnik i o njima se najviše priča.

Jeste zadovoljni?
Nemam kredita, nemam minusa, nemam kartice. Dugo je ovo trajalo.

Kako vam je to uspjelo?
Uspjelo je tako da sam prvo napravila tri ogrlice, pa bih ih prodala, pa bih napravila šest, pa bih kupila za više. Zato je dugo trajalo. Ne tražim ni dalje nikakvu podršku hrvatskih institucija koju nikad nisam ni imala, ali imam jednu stvar. Moja ogrlica košta 366 kuna. U njoj ima i tirkiza, koralja i pravih perli. Mene su odgojila dva radnika, ja sam dijete radničke plaće. I to nikad neću zaboraviti. Meni ne treba pet mušterija koje su žene nogometaša, meni treba da svaka žena, ako ne može odjednom, na tri rate kupi moju ogrlicu.

Dali ste svoju potporu i političkoj sceni?
Dala sam potporu HSLS-u i napravila najveću grešku u svom životu. Političari su svi isti, ne razlikuju se ni po čemu. I dok ne dođe do jedne ozbiljne revolucije, a ozbiljna revolucija je da cijeli svijet izađe na ulicu, neće bit promjene. Nekako mi se čini da smo na početku i da će se to stvarno dogoditi. Politička elita je uvijek politička elita. Ovo što će se dogoditi neće imati vođu i novu političku elitu. Zato nijedan izlazak na ulice nema vođe. Ne trebaju nam nikakvi vođe.

Odakle vam toliko energije?
Pod a) ne idem na botoks, b) imam 45 godina i petnaest kilograma viška i to prihvaćam sasvim normalno, pod c) više se ne natječem ni sa kim i d) umorna sam od medija i umorna sam od ljudi 'ja sam Nitko i Ništa' na naslovnim stranama. Časno sam odstupila i poklonila se i u ovom blatu ne želim se valjati. Ja sam se povukla iz tog blata, ako jednog dana to blato postane jedno lijepo jezero, ja ću se vratiti. Jer moji mentori Lazo Goluža, Oliver Mlakar, Ksenija Urličić, Jasmina Nikić i Helga Vlahović su zaslužili puno više. Ja ne mogu doći u situaciju da razgovaram s Avom Karabatić. Ne zato što ona nije živo i božje biće, nego zato što joj nije mjesto gdje je ona danas.