ZA CIJELI ŽIVOT

Podignite samopouzdanje svojoj djeci, evo i kako

06.08.2014 u 07:07

Bionic
Reading

Puno odraslih osoba nema dovoljno samopouzdanja i to se odražava na njihovu svakodnevnu kvalitetu života. Zamislite samo kako je teško djeci kad se i odrasli teško nose s današnjim načinom života

Ako pomognemo djetetu u izgradnji samopouzdanja u mladoj dobi, poslije mu u životu može biti samo lakše nositi se sa svim zadaćama i obavezama.

Obiteljska psihologinja Larne Wellington osmislila je deset jednostavnih koraka koji će pomoći djetetu u stjecanju samopouzdanja.

1. Kada svladava neke nove vještine ili izazove, dajte djetetu nekoliko prilika bez zagonetnih pogleda ili komentara, a usput ga podsjetite na sve što je do sada uspješno savladalo.

2. Dopustite djetetu da griješi i hrabrite ga da pokuša ponovo ako ne uspije doći do cilja.

3. Pokažite entuzijazam kada se dijete pohvali nekom novom vještinom, ističe Wellington za bodyandsoul.com.au.

4. Pomognite mu da uoči sve svoje kvalitete i vještine te ih bude svjesno.

5. Pošaljite jasnu poruku da ste sigurni kako će stići do cilja koji si je odredilo i naglasite da će se to dogoditi zato što se potrudilo i uložilo svoje znanje i vještine.

6. Svakodnevno provodite vrijeme samo s djetetom, bez kuhanja, drugih prijatelja ili obaveza. To je jedini način da zna kako ga volite i cijenite.

7. Svaki dan trebali biste minimalno pola sata provesti sa svojim djetetom i ne obazirati se ni na što drugo.

8. Budite pravi uzor. Ako dijete vidi da imate samopouzdanja i znate što želite, ono će kopirati vaše ponašanje.

9. Hvalite dijete za trud, ne samo za postignute rezultate. Moraju biti uvjereni da ih volite i cijenite bez obzira osvoje li medalju na nekom natjecanju ili su na zadnjem mjestu.

10. Postavite jasna pravila ponašanja i samostalnih aktivnosti. Ako dijete, primjerice, zna da ste mu dopustili samostalan povratak iz škole kući, imat će dovoljno samopouzdanja na osnovi vaše procjene. Jasna pravila za sve članove obitelji sigurna su zona u kojoj se dijete dobro osjeća.