19. I 20. VELJAČE

Počinje drugi Festival hrvatskog animiranog filma

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 11:22
  • Objavljeno 17.02.2011 u 10:00
festival-igranog-filma-logo

festival-igranog-filma-logo

Izvor: Promo fotografije / Autor: FHAF

Na drugom izdanju Festivala hrvatskog animiranog filma, koji će se održati 19. i 20. veljače 2011. u zagrebačkom kinu Europa, samo u natjecateljskom dijelu programa prikazat će se 46 animiranih filmova suvremene hrvatske produkcije

Od rekordnih 86 prijava, u program festivala uvršteno je tek nešto više od pola naslova: 46 filmova u konkurenciju i dva programa izvan konkurencije. Program je sastavljen od četiri natjecateljska programa u sljedećim kategorijama: autorski (16 naslova), studentski (devet naslova), namjenski (14 naslova) te dječji i omladinski film (sedam naslova).

'Zanimljivo je da je nekoliko autora i studenata prijavilo dva ili više naslova, a po prvi put u programu imamo i animirane glazbene spotove. Tek poneki autori koji su imali filmove prošle godine pojavljuju se i ovaj put, pa su tako trenutačno najproduktivniji Veljko Popović i Ivana Guljašević s dva nova filmska uratka. Napokon, u konkurenciji je i jedno veliko ime svjetske animacije, Georges Schwizgebel, koji je napravio jednu od špica prošlogodišnjeg Animafesta', istaknuo je umjetnički direktor festivala Krešimir Zimonić.

Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske, osvrnula se na program međunarodne asocijacije animiranog filma koji se prikazuje na festivalu, a koji se sastoji od filmova čuvenih svjetskih animatora, predsjednika i dobitnika nagrada ASIFA-e za životno djelo. Osim toga, naglasila je i važnost ASIFA-ine Nagrade za životno djelo koja se dodjeljuje osobama i institucijama za njihov izuzetan doprinos razvoju i promociji hrvatskog animiranog filma. Nagrada će ove godine biti dodijeljena Tomislavu Simoviću, skladatelju glazbe za oko 180 filmova Zagrebačke škole animiranog filma. Uz Simovića, čiju će retrospektivu radova publika moći vidjeti u sklopu popratnih događanja, ove se godine dodjeljuje posebno priznanje Miljenku Dörru, tonskom snimatelju, za njegov izuzetan doprinos zvučnoj obradi filmova Zagrebačke škole crtanog filma.

Ravnatelj Zagreb filma, Vinko Brešan, predstavio je popratni program festivala koji, uz spomenutu retrospektivu Simovićeva rada, obuhvaća i predstavljanje radova dvojice članova ocjenjivačkog suda. Žiri čine filmski teoretičar Nikica Gilić, ilustrator Svjetlan Junaković i animator Phil Mulloy. Tako će se prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film, Svjetlan Junaković, predstaviti izložbom, dok će nagrađivanog britanskog animatora Phila Mulloya publika moći bolje upoznati kroz njegove filmove koji će biti prikazani na festivalu. Sukladno prošlogodišnjoj inicijativi festivala, i drugo izdanje proći će u znaku jednog od velikana Zagrebačke škole crtanog filma, Oscarom nagrađenog Dušana Vukotića i njegovih restauriranih filmova.

Festival hrvatskog animiranog filma, u organizaciji Zagreb filma i ASIFA-e Hrvatske, nastavlja koncept manifestacije na kojoj se publika susreće sa suvremenom nacionalnom produkcijom animiranog filma, predstavljajući novu generaciju autora koji su ujedno i pokazatelji trenutačnih afiniteta i pravaca u stvaranju animiranog filma.

Uz najbolje filmove u natjecateljskim kategorijama, dodijelit će se i nagrade za najbolju animaciju, glazbu, dizajn, scenarij te nagrada publike. Ulaz na sve projekcije i događanja festivala u kinu Europa besplatan je. Projekcije počinju od 10 sati, a svečano otvorenje festivala je u subotu, 19. veljače. Nagrade će biti dodijeljene u nedjelju, 20. veljače nakon projekcija u 20 sati.

Dodatne informacije o programu festivala mogu se naći na službenim stranicama http://hrvatska-animacija.org/

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi