šetnja kroz vukovar

Pitak vodič kroz autentična mjesta grada na moćnom Dunavu

28.06.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Protekla je Vukovarom bogata povijest. Tragovi postojanja na podunavskim prostorima prisutni su već tisućama godina.

Od Vučedolaca smo naslijedili keramičke posude koje su izrađivali, iz njih se gostili, natakali u njih i ‘tekuće zlato’, a koje se s ponosom danas proizvodi i u Vukovaru. Ostavili su nam i Vučedolsku golubicu, koja je simbol cijele jedne kulture koja je oblikovala i duh današnjih Vukovaraca. Ono što su stvarali, kako su živjeli i veselili se, gdje se i danas druže i na što su ponosni u gradu, donose prizori novoga TV spota za Vukovarsko pivo. Naime, spot se snimao na niz znamenitih lokacija u Vukovaru.

Muzej vučedolske kulture donosi atrakcije, u dvorcu Eltz igra se pub kviz

Što smo naslijedili od drevnih stanovnika otkriva Muzej vučedolske kulture. Moderno zdanje donosi atrakcije – upoznajemo kako je nastala i izgledala prva prava indoeuropska kuća, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, najstariji indoeuropski kalendar. Za redatelja spota Brunu Ankovića možda i najzanimljivija lokacija.

“Ovo je zaista izvrstan muzej, jedinstven poput kulture koju predstavlja”, otkriva redatelj. S njim se slaže i skladatelj i autor glazbe za holivudske hitove, Goran Dragaš, koji je s Ankovićem surađivao na kreiranju TV spota za Vukovarsko pivo.

“Imao sam priliku obići Muzej i nisam mogao vjerovati što sam sve naučio o vučedolskoj kulturi”, pojašnjava on. Vukovar je za njega prekrasan, topao, obiteljski grad.

Vukovar su voljele i osobe plave krvi. Stizale su parobrodima na lijepom plavom Dunavu. Danas je vukovarska luka mjesto primanja modernih i udobnih turističkih kruzera koji dovode posjetitelje sa zapada. Neki od njih uživo imaju prilike vidjeti dvorac o kojem su slušali priče, a možda su i potomci nekadašnjeg ‘jet seta’. Njemačka plemićka obitelj Eltz izgradila je, naime, uz Dunav zdanje koje je tijekom 300 godina bilo pravo okupljalište tadašnjih ‘celebrityja’. I predsjednici su tu dolazili na izlete, a danas je dvorac dom Gradskoga muzeja Vukovar.

U njemu možete razgledati povijest ovih krajeva ili odigrati čak i pub kviz. Dvorac Eltz može zaljubljenima biti i prva postaja bračne plovidbe, ondje se organiziraju i vjenčanja.

U Vukovaru su se doista rađali pravi znalci. Dobitnik Nobelove nagrade Lavoslav Ružička iz Vukovara se otputio u ‘bijeli svijet’ gdje se bavio čak i parfemima. Sa čime je sve eksperimentirao dočarava nam laboratorij, uređen u spomen-muzeju u njegovoj rodnoj kući. Ona se nalazi u staroj, baroknoj gradskoj jezgri, čiji objekti govore o bogatstvu nekadašnjih Vukovaraca.

Vodotoranj s kojeg pogled lako otplovi

Neizostavnim dijelom obilaska Vukovara je i Vodotoranj. Visok 50 metara, u doba izgradnje 60-ih godina 20. stoljeća bio je među najvećim takvim u Europi, primao je 2200 kubnih metara vode, bio i mjesto s kojeg se uživalo u pogledu. Tu funkciju vratio je 2020., nakon obnove je memorijalno mjesto s vidikovcem s kojeg pogled lako otplovi u daljine. Za redatelja Ankovića ima posebnu važnost.

“Najemotivnije je bilo na Vodotornju koji je simbol hrabrosti grada i njegovih stanovnika”, napominje. Snimajući priču o gradu, ideja je bila dobiti što autentičniji prikaz onog vukovarskog, od lokacija do castinga. Odabrano je 40-ak zanimljivih i karizmatičnih ljudi, svi iz toga kraja.

“Spot je, s jedne strane priča o ljudima, Vukovarcima koji čine grad, a s druge njegova razglednica”, ističe Anković.

Ljubav prema Dunavu u melodiji i slici

“Najzahtjevnije je bilo na Dunavu. Snimali smo na Orlovom otoku pa se tehnika i ekipa trebala prebacivati brodicama”, kaže redatelj.

Na angažman u projektu Dragaša nije trebalo nagovarati. “Kad smo vidjeli slike, animacije i nakon priče s redateljem, sve smo dogovorili u pet minuta”, dodaje.

Naglašava da, kad je sve napravljeno s toliko truda i ljubavi, i kompozitor ulaže ekstra trud kako bi svojom glazbom što bolje doprinio priči. “Činjenica da se radi o autentičnim lokacijama i ljudima iz Vukovara i okolice, priča je još zaokruženija. Drago mi je da sam mogao biti dio nje”, poručuje Dragaš.

Produkcija je, s pripremama i postprodukcijom, trajala mjesec, a samo snimanje spota dva dana. Cijeli su zadatak, potvrđuje Anković, odradili sa srcem.

“Svi su bili motivirani što snimamo priču o njihovu gradu, životu, te o Vukovarskom pivu koje je neodvojivo od kraja u kojem nastaje. Oni svi su divni i jako dragi ljudi, jednostavno je s njima bilo raditi”, poručuje redatelj TV spota.

Dok ne dođete sami i uvjerite se u istinske ljepote opisanih lokacija, pogledajte ih u novom spotu Vukovarskog u kojem se na jednom mjestu Vukovarci govore o tome što im znači njihov grad.