Beauty revolucija

Pet puta snažniji od hijaluronske kiseline, ovaj sastojak mogao bi biti tajna prekrasne kože

04.11.2023 u 20:27

Bionic
Reading

Poliglutaminska kiselina ima predispoziciju postati jedan od najpopularnijih aktivnih beauty sastojaka. Evo koje su njene prednosti, čime bi mogla zasjeniti i moćnu hijaluronsku kiselinu

Predstavljati sve dobrobiti hijaluronske kiseline nije ni potrebno jer ta molekula već prisutna u koži zauzima prvo mjesto među najpoželjnijim aktivnim sastojcima u kozmetici. Međutim druga molekula, još uvijek relativno malo poznata i malo korištena, mogla bi joj biti poprilična konkurencija: poliglutaminska kiselina, također nazvana PGA.

Riječ je o humektantu koji se bori protiv dehidracije kože. Humektant inače označava sastojke koji vole vodu i privlače je u kožu, a potom je i zadržavaju kako bi osjećaj hidratizacije bio stvaran i dugotrajan.

'Ovaj spoj prvi put je izoliran iz tijela morske meduze. Omogućuje pohranjivanje vode u krhkom tkivu meduze i tako izbjegava dehidraciju. Danas se GPA izdvaja iz tradicionalne japanske hrane, nattô, napravljene od fermentiranih sojinih zrna. Dakle, za razliku od hijaluronske kiseline, GPA nije prirodno prisutan u ljudskom tijelu', objašnjava Maylis Peboscq, kemijska inženjerka i voditeljica komunikacija za francuski brend Typology.

Nanesena na kožu, poliglutaminska kiselina stvara nevidljivi film (nazvan mikrogel), koji bubri u dodiru s vodom, hvatajući pritom molekule hidratacije. Za usporedbu, ondje gdje hijaluronska kiselina sadrži tisuću puta više vode od svoje težine, GPA može zadržati do pet tisuća puta više od svoje težine. Još jedna od njezinih glavnih uloga je da 'blokira' enzim koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu prisutnu u tijelu (sjetite se da se s godinama njezina prisutnost smanjuje), omogućavajući koži da dulje zadrži pun izgled.

Koje su prednosti poliglutaminske kiseline?

Poliglutaminska kiselina je prije svega sredstvo za duboku hidrataciju. Zahvaljujući njezinim osobito snažnim svojstvima, pomaže odgoditi znakove starenja - poput bora uzrokovanim dehidracijom ili gubitka čvrstoće - ali ih i ispravlja. 'Studija je pokazala sposobnost poliglutaminske kiseline da ojača elastičnost kože značajnije od kolagena i hijaluronske kiseline kada se primjenjuje lokalno', dodaje Maylis Peboscq. Konkretnije po pitanju kože, njezinim djelovanjem bore su popunjene, a ten blistaviji.

Razlike između poliglutaminske i hijaluronske kiseline

Za razliku od hijaluronske kiseline, koja postoji u nekoliko molekularnih težina, što joj omogućuje pristup svim slojevima kože, GPA ima veću molekularnu masu. Ne prodire duboko, već ostaje na površini kože, a svojstva su joj stoga ograničena na površinske slojeve. Međutim hijaluronska i poliglutaminska kiselina, prikladne za sve tipove kože, često se kombiniraju u kozmetičkim formulama za pojačano hidratantno djelovanje, površinski i dubinski.

12 tretmana obogaćenih poliglutaminskom kiselinom, pogodnih za svakodnevnu rutinu njege kože

Typology serum - poliglutaminska kiselina 3% + ekstrakt crvenih algi

Ovaj 99 posto prirodan serum kombinira superhidrirajuće djelovanje poliglutaminske kiseline s ekstraktom crvenih algi za poticanje prirodne sinteze hijaluronske kiseline i ceramida. Zajedno, ova dva aktivna sastojka štite kožu od vanjskih agresija koje potiču dehidraciju i nedostatak sjaja kože, trajno jačajući djelovanje njezine barijere.

The Inkey List - hidratantni serum s poliglutaminskom kiselinom

Ovaj dobro osmišljen koktel za smanjenje rizika od dehidracije te održavanje glatkog i blistavog izgleda kože sadrži poliglutaminsku kiselinu u kombinaciji s kompleksom InvisaSkin. Pomaže u održavanju dobre razine hidratacije.

Charlotte Tilbury - čarobni serum kristalni eliksir

Dragocjen eliksir, prožet hidratantnom poliglutaminskom kiselinom, peptidima za popunjavanje bora i vitaminom C, za savršeno blistav i vidljivo pomlađen ten.

Sephora - Collection hidratantni serum

Ovaj serum, sastavljen od 97 posto sastojaka prirodnog podrijetla, pomaže vratiti ravnotežu koži zahvaljujući kombinaciji hijaluronske i poliglutaminske kiseline.

Dermalogica - Circular Hydration serum

Za održivo ponovno pokretanje ciklusa hidratacije kože formula ovog seruma kombinira ekstrakte algi, poliglutaminsku kiselinu, ali i šećere biljnog podrijetla i mješavinu aminokiselina. Rezultat? Mikrobiom kože ponovno se uravnotežuje dok se njezine zalihe vlage obnavljaju, što rezultira dugotrajnom hidratacijom koja sprječava buduća oštećenja.

Fresh Lotus - AHA nježni revitalizirajući serum

Budući da ovaj serum sadrži glikolnu kiselinu (AHA) sa svojstvima pilinga, preporučljivo ga je nanositi navečer. Uz AHA kiseline, sadrži i ekstrakt cvijeta opuncije, koji poboljšava staničnu obnovu, lotos, čija antioksidativna svojstva pomažu odgoditi prve znakove starenja, i poliglutaminsku kiselinu, koja umiruje kožu i sprječava isparavanje vode. S vremenom njena tekstura postaje glađa, vidljivost bora se smanjuje, a blistavost se pojačava.

Omorovicza Midnight Renewal - noćni serum

Retinol, snažan antioksidant koji podupire proizvodnju kolagena, u kombinaciji sa zobenim lipidima i poliglutaminskom kiselinom djeluje na hidrataciju, elastičnost i blistavost kože.

Paula's Choice C5 Super Boost - noćna krema

Krema vrlo lagane teksture koja djeluje na različitim razinama: 1) posvjetljuje ten i bori se protiv slobodnih radikala zahvaljujući vitaminu C, 2) poliglutaminska kiselina osigurava hidrataciju i učvršćuje kožu, 3) kožna barijera ojačana je zahvaljujući prisutnosti lipidnog kompleksa u formuli. Preporučuje se koristiti je u večernjoj rutini. Ako se nanosi tijekom dana, obavezno je naknadno dodati SPF30 zaštitu.

Dr. Barbara Stürm - Super krema za lice protiv starenja

Kao i sve kreme i tretmani protiv bora koje je razvila dr. Barbara Sturm, ovaj najnoviji novitet je dragulj čija formula jača kožnu barijeru i uključuje snažne sastojke koji ciljano djeluju na glavne znakove starenja.

Avant Skincare - Soft & Satin Imperial hidratantna krema

Dobivena iz mješavine poliglutaminske kiseline i kompleksa Cetiol® Sensoft, čiji je cilj uravnotežiti pH kože, ova krema vrlo nježne teksture obećava smanjenje dubine bora, omekšavanje kože i njezino matiranje.

Ren Skincare - Perfect Canvas Smooth Losion

Osvježavajući losion, koji se nanosi kao podloga, ima sastav koji sadrži hijaluronsku i poliglutaminsku kiselinu, kao i ekstrakt marrubiuma s antioksidativnim i biofermentiranim aktivnim sastojkom koji čini kožu svjetlijom te je umiruje dok se bori protiv slobodnih radikala.

Fenty Skin Thicc N Smooth - krema za oči

Peptidi, kofein vitamini, ali i poliglutaminska kiselina... Može se reći da ovaj tretman za područje oko očiju sadrži neke od moćnih aktivnih sastojaka koji obećavaju rezultate nakon dva mjeseca svakodnevne upotrebe.