KOKTELI

Pazite s kojim gaziranim pićima miješate alkohol. Ona dijetalna mogu vas brže opiti

14.03.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Kad su se na tržištu pojavile dijetalne verzije gaziranih pića, pa onda i one bez imalo šećera ili umjetno zaslađene, počele su rasprave o njihovom utjecaju na debljanje. Mozak je teško zavarati - kad osjeti da se sladimo colom, naučen je da nakon toga slijedi brz ulazak šećera u krv. No kad se to ne dogodi, on se uspaniči i stvara se želja za visokokaloričnom slatkom hranom

Dakle, iako se broj kalorija smanjuje zbog dijetalnih gaziranih pića, kao rezultat 'uspaničenog' mozga izvlači se znatno više njih nego što je to uobičajeno iz konzumacije druge hrane i pića.

Kako to već biva, s bitnijih stvari potom se prešlo na trivijalnosti. Tako, recimo, TikTokom odnedavno kruži video koji tvrdi da vas uporaba dijetalne cole kao miksera (bezalkoholno piće kojim se razblažava ono alkoholno) može brže napiti nego ispijanje standardne cole s alkoholnim pićem. Sve je još 2016. u jednom intervjuu potkrijepila Taylor Swift, slavno navodeći 'votka - Diet Coke' kao svoje omiljeno piće. No čini li taj mikser doista da se Taylor osjeća pripitijom?

Ispostavilo se da tu teoriju podupire i znanost, barem ona popularna. Evo zašto, prema nedavnom članku The Mirrora. Tiktokerica Loryn Powell (@lorynpowell) testirala je te glasine u svom videu, koristeći alkometar za mjerenje sadržaja alkohola u krvi. Najprije se snimila kako pije četiri čaše cole s dodatkom viskija Jack Daniels u dvije sesije, uspoređujući dijetalnu i običnu colu u usporednim videozapisima.

Nakon što je čekala trideset minuta Powell je napravila alkotest kako bi izmjerila svoju razinu alkoholiziranosti. Kada je pomiješala piće s običnom colom, zabilježila je 0,061 posto koncentracije alkohola u krvi. S dijetalnom verzijom sadržaj alkohola u njezinoj krvi iznosio je 0,086 posto. (Za usporedbu, u mnogim američkim saveznim državama 0,08 posto smatra se zakonskom granicom pijanstva).

Poslije 30 minuta ponovno se testirala, ovaj put postigavši 0,051 posto za standardnu i 0,088 posto za dijetalnu colu. Video pokriva nekoliko sati eksperimenta, u kojem je redovito bilježila razinu alkohola u krvi. Nakon pet sati ona je dosegla 0,00 posto za običnu colu, ali je i dalje iznosila 0,058 posto za onu dijetalnu.

Na što se svodi razlika, odnosno što se iz toga dade zaključiti?

Na to pitanje ubrzo je odgovorio njezin kolega tiktoker, dr. Karan Raj (@dr.karanr) u svom videu. Raj je otkrio da su vrsta i količina šećera koji se nalaze u tim pićima odgovorni za razlike.

'To nema nikakve veze s dijetalnim mikserom, već više s činjenicom da šećer u običnoj Coca-Coli tjera želudac da se sporije prazni u tanko crijevo, usporavajući apsorpciju alkohola u krvotok. To je isti princip kao i dobro poznata činjenica da se brže napijete na prazan želudac', kaže u svom videu dr. Raj.

Dakle, ako recimo volite viski s colom, hoćete li odabrati onu dijetalnu ili standardnu? Na temelju ovih informacija, čini se da to ovisi o vrsti večeri kakvu planirate.