sport i djeca

Panel radionica „I ja želim biti Argonaut“

09.11.2021 u 08:38

Bionic
Reading

U organizaciji bjelovarskih lađara Argonauta, a u sastavu projekata ARGO 2021. održana je prva od pet panel radionica „I ja želim biti Argonaut“. Riječ je o projektu s kojim Argonauti planiraju obići 5 gradova u RH te predavanjem i razgovorom te dokumentarnim filmom motivirati djecu da se bave sportom, a sve s ciljem jače afirmacije djece da se uključe i budu aktivni, ne samo za kompjuterom, već da žive u skladu s prirodom i uključe se u aktivnosti sporta na vodi

Sport je izuzetno važan za zdravlje, kao i rekreacija ili bilo kakva vrsta aktivnosti i kretanja. Također je važan i za razvijanje natjecateljskog duha i fair playa, odnosno prihvaćanja sportskih pravila, koja su vrlo slična kao životna pravila, istaknuo je Robert Milčić kineziolog sudionik panela.

O pravilima, sportu, zdravlju, rekreaciji, trenerskom radu, motivaciji, timskom duhu i svemu što ima predznak SPORT govorili su i ostali panelisti.

Kao velika podrška Argonautima, pod čijim vodstvom su Argonauti 2017. pobijedili na Maratonu lađa na Neretvi dao je poznati sportaš, trener, nekadašnji je hrvatski olimpijac koji je 2000. nastupio na Olimpijskim igrama u Sydneyju, a kasnije se profilirao kao kanuist maratonac koji je na svjetskom prvenstvu 2008. osvojio srebrnu, a na europskom prvenstvu 2011. godine brončanu medalju. Ove godine s Olimpijskih igara vratio u Hrvatsku s dvije medalje osvojene s reprezentacijom Kine, Nikica Ljubek. Uzor je pronašao u ocu, djeci je tom prigodom skrenuo pozornost na težinu života sportaša. Istaknuo je kako je izuzetno važno imati cilj te ne odustati jer uspjeh ne može doći preko noći. Nikica je naša nit vodilja, veliki sportaš i čovjek kojega je teško ne slijediti, naglasio je začetnik i kapetan, glava i tijelo Argonauta, predsjednik Udruge Argo Bjelovar Tomislav Smrček Čonč, dugogodišnji član, veteran koji je odveslao i organizirao desetak velikih pustolovina od Jadrana do La mancha. Obarati rekorde nije jednostavno, no kad u šest dana preveslate od Prevlake do Savudrije u kanuu 700 kilometara sreći nema kraja. Sudionik te pustolovine bio je djeci najzanimljiviji panelist, on je najmlađi veslač Argonauta, Patrik Brckan učenik 4 razreda Ekonomske škole. Veslati je počeo prije dvije godine, na Maratonu lađa bio je dva puta, veslao je i utrke u Sisku, a sudjelovao je i u projektu Kupom u dahu.

Zaključak je panel radionice koju je podržao HEP, važno je djeci pričati o zdravlju i sportu. Nužno je govoriti im da se lakše savladavaju svakodnevne životne, ali i školske zadaće, osjećamo se dobro, imamo više energije i bolje se nosimo sa stresnim situacijama, testovima, ispitima na fakultetu ili dnevnim situacijama na poslu. Rezultat je da se vježbanjem izlučuje hormon sreće. Imunološki sustav nam je iznadprosječno razvijen i otporniji smo na bolesti, pogotovo u današnje vrijeme pandemije Covid 19 virusa.