savjeti stručnjaka

Ovu pogrešku prilikom odabira parfema definitivno ne biste trebali napraviti

21.05.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Svatko tko traži savršen parfem vrlo lako se može osjećati kao da traži iglu u plastu sijena. Stoga, svaki savjet je dobro došao, a tko bolje od sručnjakinje za parfeme može znati kako odabrati idealan miris. Sve trikove potrage za savršenim parfemom te na što treba paziti pri odabiru otkriva francuska parfumerka, Fanny Bal koja radi za luksuzne marke kao što su Givenchy i Issey Miyake

Mnoge prilikom odabira parfema preplavi doista ogroman izbor, a poznata parfumerka Fanny Bal kaže kako postoji savjet kojeg biste uvijek trebali slijediti: prije nego li uopće uđete u parfumeriju, obratite pažnju na svoje raspoloženje jer loše raspoloženje, vjerovali ili ne, kvari svaki miris. Naime, vrlo često pamtimo preko mirisa, a ako ste loše raspoloženi parfem koji ste tada isprobali uvijek će vas asocirati na negativne osjećaje. Stoga zapamtite: nikada ne idite u parfumeriju loše volje.

Kako prepoznati skladan, visokokvalitetan miris?

'Jedinstvenost mi je važna. Osjetite li taj pafem na ulici i prepoznajte li ga odmah ili jednostavno imate taj miris 'u glavi': to je dokaz visokokvalitetnih sastojaka pretočenih u sofisticiranu, neobičnu kombinaciju. Znači da je netko jako dobro proučio kako i što kombinirati,' kaže Fanny u intervjuu za Glamour magazin.

Dobar miris brže ćete prepoznati uz pomoć asocijacija i osobnih sjećanjima. Time ćete u glavi stvoriti svojevrsnu 'biblioteku' mirisa, uz pomoć koje možete bolje prepoznati i klasificirati mirise. Fanny Bal tijekom karijere radila je s brojnim velikim imenima i ikoničnim mirisima, a smatra da iako je tržište sve veće i veće, postoje parfemi koji predstavljaju vrlo specifičan stav prema životu, svojevrsne ikone u svijetu mirisa. 'Važno je da se mirisi kreiraju u skladu s duhom vremena kako bi ostali moderni, a kako bi ostao uzbudljiv potrebno je dodati i malo iznenađenja,' objašnjava Fanny.

Ova stručnjakinja za parfeme kaže kako vrlo često nosi parfem na kojem tog trena radi te dodaje: ' Postoji izreka Coco Chanel koja kaže: Žena treba nositi parfem gdje god želi da je poljube. Tako ja to radim. Ne postoje stroga pravila.' Napominje kako ljudi najčešće ostaju vjerni istim, ili vrlo sličnim mirisima, pa ako planirate nekome kupovati parfem kao poklon, zavirite na policu s parfemima te osobe, to je obično najbolji putokaz.

Kako se parfem mijenja tijekom dana?

Prilikom nanošenja i nedugo nakon toga dominira uglavnom voćna gornja nota, nakon dva ili tri sata cvjetni elementi dolaze na svoje i kako jačaju možete primijetiti tople, teške nijanse poput drveta ili vanilije. 'Najvažnije je da na kraju dana možete dobro osjetiti miris - i da ga volite i nakon sati nošenja. Ako volite parfem ujutro, ali ne i navečer, trebali biste preispitati svoj izbor,' napominje Fanny.

Koje ćemo trendove vidjeti u 2021. i 2022.?

Parfemska industrija trenutno se u velikoj mjeri oslanja na održivost proizvodnje, sastojci se uglavnom proizvode prirodno, a proizvođači mirisa žele točno znati odakle dolazi sirovina i obraćaju pažnju na njihov ekološki utjecaj. Prema Fannynim riječima u trendu bi mogli biti 'gurmanski' parfemi, odnosno slatki mirisi, koji često podsjećaju na slastice. Ugodni, topli parfemi u kojima prevladava vanilija vrlo su popularni jer odišu udobnošću i ugodnošću.