IZVOR ZDRAVLJA

Ovu moćnu biljku poželjet ćete jesti svaki dan

05.02.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Jedna od namirnica koju svi često zaborave svakako je potočarka. To je, međutim, velika pogreška jer je potočarka prepuna zdravih nutrijenata koje je šteta zaobići

Potočarka pripada porodici krstašica kojoj također pripadaju i kupus, brokula, cvjetača i kelj pupčar, a zanimljivo je da ne raste na tretiranom tlu, što znači da birate zaista zdravu namirnicu. Poput ostalog je povrća niskokalorična i izvrstan je izvor vitamina A, C, E, K te minerala kalcija, kalija, mangana, cinka, magnezija i željeza kao i brojnih fitokemikalija, prehrambenih vlakana. Također je i sjajan diuretik, što znači da omogućuje bolje ispuštanje toksina iz tijela.

Koliko je zapravo zdrava, dokazuje i istraživanje sveučilišta William Paterson u kojem je od 47 namirnica potočarka na prvom mjestu kao namirnica koja ima idealan omjer svih vrijednosti, od nutrijenata do malo kalorija. Potočarka je tako dobila 100 posto bodova na temelju svojih sastojaka i proglašena najmoćnijom od svih. Znanstvenici su gledali koje je povrće najbolje u borbi protiv kroničnih oboljenja.

Vjeruje se i da potočarka sprečava neke vrste karcinoma, a nekoliko je istraživanja pokazalo i da održava kožu i oči mladima.

Tako je u jednoj studiji sudjelovao manji broj ispitanica s dijagnosticiranim karcinomom dojke koje su unosile 80 grama potočarke natašte, nakon čega su znanstvenici prikupili uzorke krvi i laboratorijski ih testirali. Istraživanje je otkrilo da spoj feniletil izotiocijanat potiskuje razvoj karcinoma dojke na način da ga izgladnjuje blokirajući mu opskrbu krvlju i kisikom. Još jedno od mnogobrojnih istraživanja potočarku preporučuje pušačima jer smanjuje rizik od raka pluća, a ako već ne možete odbaciti cigarete, barem uključite što više zdravih namirnica u prehranu.

Potočarku obično ne doživljavamo kao energetsku hranu, ali ona bi vam mogla dati onaj potreban poticaj prije odlaska u teretanu. Naime, istraživanje obavljeno na sveučilištu Edinburgh Napier pokazuje da potočarkino lišće sadrži sastojke koji smanjuju oštećenja nastala tjelovježbom. Iako tjelovježba ima mnoge prednosti, ona također dovodi i do veće proizvodnje slobodnih radikala - opasnih molekula kisika koje se obično vezuju uz starenje i neke bolesti. Kako se čini, potočarka obiluje antioksidansima koji na neki način čiste slobodne radikale. Ako ju jedete prije vježbanja, drži potencijalna oštećenja DNK pod kontrolom.

Stavite je kao dodatak jelima, složite na salatu ili kombinirajte u zdravim prirodnim sokovima.

Budući da zbog loše oprane potočarke postoji opasnost zaraze bakterijama poput E. coli, morate biti oprezni i temeljiti. Prije pranja valja odrezati krajeve stabljika biljke. Potočarku je najbolje oprati tako da je stavite u sudoper s vodom, a potom dodate malo octa i soli koji će ubiti sve organizme koji mogu ugroziti organizam. Nakon što neko vrijeme odstoji, dobro je isperite vodom, i to komad po komad ispod mlaza, odnosno fizički odvojite komad koji perete od ostalih u sudoperu.

Ako pak imate problema sa štitnjačom, odnosno hipotireozom, informirajte se o tome kako potočarku možete najbolje konzumirati.