PRIPAZITE

Ovu hranu je najbolje izbjegavati za večeru

05.08.2017 u 18:04

Bionic
Reading

Često ne možemo odoljeti slasnom obroku prije nego što krenemo na počinak, no postoje namirnice koje bismo svakako u to vrijeme trebali izbjegavati

Kako biste se dobro naspavali i ujutro bili spremni za obavljanje svakodnevnih funkcija, bitan je i kvalitetan večernji obrok. Svi znamo da kasni večernji obrok ima poguban učinak na zdravlje pa evo koje namirnice nikako ne biste smjeli večerati:

Fast food

Premda je teško odoljeti slasnom hamburgeru ili pomfritu, nutricionisti se slažu da je riječ o najgoroj mogućoj hrani za večeru. Takva jela opterećuju želudac kojem treba puno više vremena da ih probavi. Osim toga, ujutro ćete se osjećati još umornije. Radije se odlučite za zdravu varijantu: sendvič s puretinom u pecivu od integralnog brašna.

Žitarice

Iako ih mnogi rado jedu i za večeru, žitarice koje su često prepune šećera nisu najbolji odabir za večernji obrok. Dakako, nisu sve žitarice loš izbor, ali one koje imaju puno šećera i nisku količinu vlakana, svakako izbjegavajte jer ćete se najvjerojatnije ujutro probuditi jako gladni budući da će tijekom noći organizam proizvoditi previše inzulina. Stoga prilikom kupnje uvijek birajte žitarice sa što manje bez šećera, piše www.cookinglight.com.

Slatkiši i orašasti plodovi

Iako orašasti plodovi sadrže zdravu dozu nezasićenih masnih kiselina, trebalo bi ih izbjegavati prije odlaska na spavanje. Slatkiši poput sladoleda, bombona, krafni ili keksa također nisu najbolji odabir prije spavanja.

Gazirani sokovi

Dobro je poznato da su gazirani sokovi prepuni šećera i praznih kalorija i nisu preporučljivi za konzumiranje u bilo koje doba dana. Neka od tih pića sadrže kofein pa mogu izazvati nesanicu, dok soda može potaknuti žgaravicu.

Čokolada

Ova slasna namirnica kojoj je zbilja teško odoljeti, ne samo što ima kalorija i puno šećera, nego sadržava kofein zbog kojeg ćemo nemirno spavati. Ako baš morate pojesti nešto slatko, odlučite se radije za vrući čaj ili čokoladno mlijeko s manjim postotkom masnoće.

Začinjena hrana

Začinjena hrana poput meksičke ili tajlandske, nikako se ne preporučuje navečer. Bogata kalorijama i masnoćama, može dovesti do žgaravice. Radije se odlučite za ukusnu, a zdravu zamjenu: mini tortilju od kukuruznog brašna s posnim sirom.