ZAOBIĐITE IH U ŠIROKOM LUKU

Ovo su zemlje koje ne smijete posjetiti u 2014.

03.01.2014 u 09:31

Bionic
Reading

William D. Chalmers, pisac, filantrop i profesionalni putnik, objavio je popis zemalja koje nikako ne treba posjetiti u 2014. godini

Planirate ove godine putovati? Ove zemlje bi bilo najbolje zaobići.

Mauritanija

Ovo je glavi robovlasnički grad na svijetu. Da, dobro ste čuli, tamo još postoje robovi! 'Uz to, postoji i pijesak, neugodni nomadi, minska polja, islamske militantne skupine, Adrar, 'crvena zona' i napadi na strance. Osim nabrojanoga, sve drugo je divno!', piše Chalmers.

Saudijska Arabija
U ovu zemlju ionako gotovo nitko ne može ući kao turist. Kako piše poznati putopisac, imaju vrlo restriktivnu politiku po pitanju turista, što je šteta jer je riječ o zemlji s bogatim nasljeđem koje bi bilo zanimljivo vidjeti. Kralj Abdul Aziz bin Saud jednom je izjavio kako će njegova zemlja preživjeti jedino ako joj stranci ne budu mogli pristupiti. 'Pametnome dosta. Očito da ćemo propustiti ubojitu vožnju cestama i seksualno zlostavljanje', navodi Chalmers.

Rusija

Iako je riječ o lijepoj zemlji, ipak nije zabavna za turiste. Zašto? Brojni su razlozi. Primjerice, paranoična opsjednutost sigurnošću, besmislena birokracija, skupe vize, nedostatak higijenskih sredstava, loša hrana, loša usluga… 'Uza sve to nema ni dobrih zabava jer Rusija ima antihomoseksualne zakone. Čak ni Gandalfa ne puštaju u zemlju. Gandalfa, stvarno?', pojašnjava putopisac.

Turkmenistan
Ovo je zemlja koju u potpunosti kontrolira policija pa nije ni čudno što imaju najnevjerojatnije kriterije za dobivanje vize na planetu. U toj zemlji nije dobro upuštati se u političke rasprave, a nije dopušteno ni hodati ulicom sa ženom. Najbolje je ne ići tamo!

Venezuela
To je prekrasna zemlja i tužno je što politička smjena nije donijela neke bolje promjene za turiste. Nesigurnost se osjeti na svakome koraku, ubojstva su uobičajena pojava, baš kao i otmice te krađe automobila. Dakle, ovu je zemlju najbolje zaobići.

Nigerija
Nigerija, piše Chalmers, kao da je ispala iz jednog od Danteovih krugova pakla. Prenapučena, prepuna korupcije, nenormalno prometovanje, nasilje… Popis negativnosti je stvarno dugačak. Za turiste je najgore to što za sve što požele – od manjih od većih stvari – moraju platiti mito.

Otočje Galapagos
Ovdje je problem pretjerane posjećenosti. Sve ono što je nekada bilo lijepo sada je uništio masovni turizam. Nema više one netaknute ljepote. 'Definitivno bi trebali ograničiti broj posjetitelja', savjetuje putopisac.