ŠTO JE IN

Ovo su trendi načini blagdanskog uređenja doma

  • +5

Božićni ukrasi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Bionic
Reading

Svjetski trendovi za ovu godinu nude različite priče koje stvaraju mogućnosti za četiri različita tipa uređenja doma za Božić

One naglašavaju suvremenost i osobni stil. Rafinirano, ekstravagantno, tradicionalno, prirodno i maštovito – sve što treba je započeti s dekoriranjem!

Dragocjena džungla

Naslov ovoga trenda govori sam za sebe i naglašava svoj raskošan karakter: dragocjena džungla kombinira raskošne materijale sa bojama džungle. Raspon boja je od zelene do plave, a korištenje svjetlucavog kamenja simbolizira dragulje. Primjesa zlatne boje dodatno će pojačati efekt raskoši. Materijali su dekorativni i bogati. Koriste se tkanine poput baršuna, svile i brokata, izvezene su ili dekorativno ukrašene. Tema nudi dosta prostora za inspiraciju. Uz ovu temu preporučuje se kombinirati staklene ukrase, proljetne ili biljne motive, zlatne božićne ukrase ili bogato ukrašene listove.

Čudesna šuma

Ovaj razigrani i romantični stil je suprotnost tradicionalnom stilu uređenja, on je maštovit, duhovit i moderan. Dopušta novi pogled na tradiciju te svojim romantičnim detaljima daje specifičnost ovoj priči. Simbolizira klasične bajke i motive te koristi tradicionalne božićne boje - crvenu i zelenu u modernom kontekstu. Ovaj trend je predstavljen u jarko crvenoj boji. Kombinira se sa zelenom bojom, bojama divljači i šumskih likova. Prirodni materijali, kao što je šišarka ili žir obojani su u srebrnu boju kako bi dobili moderan izgled. Uz ovaj trend preporučljivo je kombinirati svijetle boje, a od detalja staklene ili porculanske posude. Vunene tkanine i filc kombinirajte s bojanom čipkom, vrpcama i grančicama.

Svjetleća pustinja

Ovaj trend stvara kontraste, izražajan je i plemenit. Širina pustinje i pukotine nastale od vrućeg pustinjskog sunca su u suprotnosti sa prekrasnim svijetom boja. Kombinacija toplih prirodnih tonova, kao što su oker i boja pijeska, s ljubičastom i bojom koralja stvaraju zanimljive kontraste. Dodatan učinak stvara blještavilo predmeta u metaliziranim bojama. Prirodni proizvodi poput sušenih biljaka i bodljikavih grančica kombiniraju se sa izbijeljenom zemljom i keramikom. Obavezne su trake izrađene od prirodne svile ili lana, što će pojačati profinjen ili rustikalan izraz. Fino staklo, božićne kuglice visoka sjaja te svijeće stvorit će uzbudljive kontraste.

Milostiva obala

Odlikuje se korištenjem pastelnih boja koje su u kontrastu sa sivim tonovima. Dekoracije su fino obrađenih površina i vrlo skulpturalnog izraza. Tradicionalni aspekti smješteni su u moderan kontekst što stvara vrlo jak doživljaj. To su npr. povijesne scene na bakrorezima iz 17. i 18. stoljeća ili moderni fotorealistični motivi 19. stoljeća. Dekoracije su raznolike: fine tkanine i tkanine s kompleksnim vezom nježne na dodir, prozirna ili nježno tonirana stakla, ukrasni predmeti s caklinom ili bisernim efektom. Kombinacija je istovremeno razigrana i smirena, a ukupan izraz vrlo profinjen.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu lifestyle@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.