RAJ ZA BAKTERIJE

Ovo su najodvratniji dijelovi vašeg automobila

31.10.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Ekipa iz Fordova istraživačko-razvojnog centra u suradnji sa znanstvenicima sveučilišta u Michiganu provela je istraživanje kako bi utvrdila koji dijelovi interijera naših automobila sadrže najviše kolonija bakterija

Rezultati uopće nisu iznenađujući, pa se pokazalo da su predjeli automobila koje najčešće dodirujemo ujedno i najugroženiji. Dva elementa koja uvjerljivo sadrže najviše bakterija su upravljač i predio oko držača čaše.

Budući da je istraživanje provedeno u SAD-u, skloniji smo zaključiti da bi europski modeli više mogli patiti u predjelu kontrola audio uređaja ili kod ručice mjenjača, koji su u američkim automobilima bili niže rangirani.

Ovim istraživanjem znanstvenici nisu namjeravali zgroziti vozače, već otkriti nove tehnologije koje bi u budućnosti naše automobile moge učiniti - čišćima i mirisnijima.

Pojedini premazi, poput onoga sazdanog od Agiona, antimikrobske i srebro-ionske komponente, zasad se pokazuju dugotrajnim rješenjem, a Fordovi automobili mogli bi se s ovom čistunskom inovacijom na tržištu pojaviti prije nego kasnije.