ZABRANJENE ZONE

Ovo su mjesta na svijetu koja nikada nećete posjetiti

08.09.2013 u 08:23

  • +2

Mjesta koja nikada nećete posjetiti

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Jesse Allen

Bionic
Reading

Državne tajne, relikvije sakrivene daleko od pogleda, klubovi s ekskluzivnim članstvima – postoje mnoga mjesta na koja nikada neće moći stupiti noga običnog turista

Zabranjeni otok: Sjeverni Sentinel, jedan od Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu
Sjeverni Sentinel, otok u Bengalskom zaljevu, broji populaciju negdje oko između 50 i 400 stanovnika koji pružaju otpor kontaktu s modernim svijetom. Iznimno zaštitnički nastrojeni po pitanju svoje izoliranosti, bilo čiji dolazak na otok završit će kišom strijela.

Otok Sjeverni Sentinel zauzima površinu od oko 72 četvorna kilometra, te je svojim položajem savršen za boravak izoliranog plemena. Otok nema prirodnih luka i okružen je strmim koraljnim grebenima te i to u velikoj mjeri drži posjetitelje podalje.

1960-ih zabilježen je vrlo ograničen uspjeh kontakata sa stanovništvom Sentinela. Međutim, slučajevi poput onoga iz 1975. godine kada je jedan od članova plemena strijelom pogodio novinara National Geographica nisu bili rijetkost. Nakon 20 godina pokušavanja, prvi prijateljski kontakt ostvaren je 1991, no to je bilo najbliže što se lokalno stanovništvo približilo vanjskom svijetu. Sredinom 1990-ih, indijska vlada odlučila je kako prisilni kontakti sa stanovnicima Sentinela nemaju smisla te su posjeti završeni 1996.

Engleski najekskluzivniji klub

Poziv u White's Gentlemen's Club, najekskluzivniji klub u Engleskoj, vjerojatno nećete dobiti, osim ako ste član kraljevske obitelji ili neka osoba na visokom položaju.

Najsvetije japansko svetište: Sveti grad Ise
U japanskoj mitologiji naći će se bogovi i božice koji vladaju olujama, vjetrom i mjesecom. Ipak, u Japanu najsvetije svetište je ono posvećeno Amaterasu, božici Sunca. Sveti grad Ise, koji je zapravo niz od više od 100 svetišta, postoji od četvte godine prije Krista, a pristup njemu strogo je ograničen. U sveti grad smiju ući samo svećenici i svećenice carske obitelji. Upravo zbog toga u tome gradu se nalazi u sveto ogledalo Yata no Kagami, jedan od najznačajnijih religijskih objekata u Japanu.

Zanimljivo je i to da se cijelo svetište svakih 20 godina ruši i u potpunosti obnavlja, u skladu sa šintoističkom idejom smrti i ponovnog rođenja.

Ekskluzivni klub: Club 33, Anaheim, Kalifornija
Iako ne postoji posebna propusnica za pristup fantastičnim plažama u kalifornijskom Anaheimu, u ekskluzivni Klub 33 ući mogu samo vrlo bogati pripadnici društva. Klub je ime dobio svojoj lokaciji u ulici 33 Royal Street u Disneylandu u New Orleansu, u klubu se poslužuje večera od pet sljedova sa specijalitetima američke i francuske kuhinje, a klub je ukrašen starinama koje je izabrao sam Walt Disney i njegova supruga. To je ujedno i jedino mjesto u tom 'najsretnijem mjestu na Zemlji' u kojemu se služi alkohol.

Klub je svoja vrata otvorio 1967. godine, a nastao je prema zamislima Walta Disneya koji je želio da se ondje okupljaju dostojanstvenici i slavne osobe. Nagađa se kako su neki od slavnih gostiju toga kluba Tom Hanks, Christina Aguilera i Elton John. Naknada za ulazak košta 10 tisuća dolara godišnje plus 25 tisuća dolara inicijacijske pristojbe po osobi.

Staljinova najbolje čuvana tajna: Metro-2, u podzemlju Moskve, Rusija
Jedan od načina da pobjegnete od oštre ruske zime je potražiti Metro-2, sustav podzemne željeznice ispod Moskve, o kojemu se dugo pričalo i nagađalo, naravno, ako vas KGB pusti. Po kodnim nazivom D-6 od strane KGB-a, Metro-2 navodno je izgradio Josif Staljin za potrebe ruske tajne službe i visokih vladinih dužnosnika. Priča se kako ta podzemna željeznica ima četiri linije koje povezuju Kremlj sa KGB-ovim ispostavama i državnu zračnu luku Vnukovo. Također su postojale i glasine o čitavom podzemnom gradu koji ima mjesta za čak 30 tisuća ljudi.

Postoje li osnovane sumnje da tajna željeznica doista postoji? Postoje naznake da postoji, posebice nakon rušenja hotela Rossiya u blizini Kremlja, kad je otkriven tunel. Također su uzete i izjave većeg broja ljudi koji tvrde da su sudjelovali u gradnji Metro-2. Kako god, ruske agencije njegovo postojanje nikada nisu potvrdile niti demantirale.

Sudnji dan: Mount Weather, Virginia, SAD
Nadajmo se da nikada nećemo vidjeti unutrašnjost ovoga mjesta. Krizni centar Mount Weather prava je verzija bunkera za sudnji dan kakve koriste visoki vladini dužnosnici u filmovima. Podzemni kompleks nalazi se u planinama Blue Ridge, 40-ak kilometara od Washington D.C.-a. Zamišljen kako bi se u njemu moglo preživjeti nezamislive uvjete, kompleks je završen 1958, godinu dana nakon što su Sovjeti lansirali satelit Sputnik, a Mount Weather i danas radi. Nikada nikome nije bio dopušten obilazak kompleksa, a 1991. magazin Time objavio je intervju s jednim od umirovljenih inženjera. Objekt je toliko čuvan da čak i regularni organi mu nemaju pristup – navodno ima čak i vlastitu policiju i vatrogasce.

80 kilometara polica: Vatikanski tajni arhiv, Vatikan, Italija
Prije pola tisućljeća, Sveta Stolica kreirala je privatni arhiv kako bi se zaštitila od vanjskih elemenata i znatiželjnih očiju. Prema riječima pisca Dana Browna, vatikanski tajni arhiv je sjajna high-tech tvrđava puna tajnih dokumenata i potisnutih znanstvenih teorija. U stvarnosti, arhiv se oslanja na staromodnu tehnologiju sa škripom metalnog lifta koji povezuje katove i milijune dokumenata pohranjenih tijekom papinstva u posljednjih 1200 godina, piše Telegraph.

Riječ 'tajni' također nije primjenjiva, jer bilo koji dokument, pod uvjetom da je stariji od 75 godina, može se vidjeti (u svrhu zaštite diplomatskih i vladinih informacija), no u arhiv se ne može ući. Od 1881. godine samo odabrani akademici, u svrhu provođenja istraživanja, imaju dopušten ulazak, no dio arhiva se može pogledati na internetskim stranicama Vatikana. Danas se tvrdi kako arhiv ima čak 80 kilometara polica popunjenih knjigama, dekretima i pismima između papa i nekih od povijesnih slavnih imena - od Henrika VIII. do Mozarta.



Klub s bizarnim okladama: White's Gentlemen's Club, London, Engleska

Poziv u White's Gentlemen's Club, najekskluzivniji klub u Engleskoj, vjerojatno nećete dobiti, osim ako ste član kraljevske obitelji ili neka osoba na visokom položaju. Osnovan 1693. godine, ovaj klub do današnjih dana ostao je gotovo nepromijenjen. Članovi su isključivo muškarci, i to aristokrati, a ta etiketa je vrlo važna. Klub je također poznat po svojoj 'knjizi za klađenje', u kojoj se zapisuju nevjerojatne oklade članova kluba. Jedna od najpoznatijih oklada je ona u tri tisuće funti (oko 27 tisuća kuna), na to koja će od dvije kapi brže skliznuti niz prozor. Ostale oklade fokusirane su uglavnom na politiku, sport i društvena pitanja, kao što su muška moda i vjenčanja.

Najtajnovitiji vladin objekt: Soba 39, Pyongyang, Sjeverna Koreja

Soba 39 je jedan od najtajnovitijih vladinih objekata. Mnogi vjeruju, iako to nikada nije dokazano, da je Soba 39 uključena u ilegalne aktivnosti, kao što je krivotvorenje novčanica od 100 dolara, proizvodnja kontroliranih tvari (uključujući heroin i metamfetamin) i međunarodne prijevare osiguranja. Iako izoliranost Sjeverne Koreje onemogućuje procjenu ovih informacija, mnogi tvrde kako je upravo Soba 39 vrlo bitna za nastavak vlasti Kim Jong Una. Prema Guardianu, Sjeverna Koreja je zanijekala sudjelovanje u bilo kakvim nezakonitim aktivnostima. Vjeruje se kako se Soba 39 nalazi unutar zgrade vladajuće Radničke stranke u Pyongyangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje.

Prozori iz kamenog doba: špilja Lascaux, Francuska

Na popisu zabranjenih mjesta kojima će rijetko tko imati pristup svakako je špilja Lascaux u sjeverozapadnoj Francuskoj. Znanstvenici vjeruju da su slike u peleolitičkim špiljama stare oko 20 tisuća godina. Slike uglavnom prikazuju životinje, za većinu kojih je poznato iz fosilnih dokaza da su živjele na tom području u to vrijeme. Nakon što su špilje otvorene za turiste 1948, ugljični dioksid koji je nastao izdisanjem posjetitelja vidno je oštetio slike, pa je turistima otada zabranjen ulaz, a spilje su zatvorene. Sada u njih smiju ući samo neki odabrani znanstvenici, i to samo u rijetkim prilikama.

Istina je oko nas: Area 51, Nevada, SAD
Ovaj popis sigurno ne bi bio potpun bez top tajne vojne baze Area 51. Nitko nije sasvim siguran što se događa u tom dijelu pustinje u Nevadi koja se nalazi oko 130 kilometara udaljena od Las Vegasa. Neki vjeruju kako se ta baza koristi za razvoj i testiranje tajnih zrakoplova. Teoretičari zavjere tvrde pak da je to mjesto na kojemu vlada skriva NLO-ove.