KUPUJTE PAMETNO

Ovo su jedini komadi odjeće u koje se isplati investirati novac, bez obzira koliko se brzo trendovi mijenjali

08.02.2020 u 08:00

Bionic
Reading

Bez obzira koliko voljeli pratiti trendove, u svom ormaru trebali biste u svakom trenutku imati jedan od sljedećih bezvremenskih modnih komada u koje vrijedi investirati

Svatko od nas gradi vlastiti modni stil - i to je potpuno ispravno. No, ono o čemu svaka žena treba voditi računa jest da njezin ormar bude ispunjen funkcionalnim komadima odjeće, obuće i modnih dodataka koji se mogu isfurati na više načina i koji neće tako lako izaći iz mode.

'Ključ modernog odijevanja krije se u funkcionalnoj odjeći. Morate biti u mogućnosti nositi iste bluze, suknje, hlače ili jakne na više načina. Sa samo nekoliko komada možete manje pretvoriti u više', rekla je nekadašnja urednica Voguea i umjetnička direktoraica Chanela, Frances Patiky Stein, za The New York Times 1982. godine, a s njezinim mišljenjem slažemo se i danas.

Jednostavnost krije svoje čari - to vrijedi za sve u životu, a ponajprije za modu, i zato smo odlučili izdvojiti elementarne, bezvremenske komade koje svaka žena treba imati u svom ormaru.

Plave traperice

Indigo plave traperice najdugovječniji su komad odjeće koji sa zadovoljstvom kupuju žene diljem svijeta, bez obzira na stilski pravac ili budžet kojim raspolažu. Pronalazak idealnog para traperica nije jednostavno kao što mnogi misle. Postoje razni modeli, a na vama je da pronađete onaj koji najbolje odgovara vašoj figuri, a jednom kada pronađete idealne plave traperice, nikada ih više nećete htjeti skinuti.

Mala crna haljina

Pitate li modne stručnjake što svaka žena treba imati u ormaru, svi do jednog reći će vam - malu crnu haljinu, a mi se apsolutno slažemo s njima. S crnom haljinom ne možete pogriješiti, a ukoliko odaberete klasični model poput koktel haljine moći ćete je isfurati za bezbroj prigoda i na sto načina. Mnoge žene posegnu za omiljenom malom crnom haljinom kada ne znaju što odjenuti kako bi izbjegle modnu katastrofu ili si osigurale komplimente na račun izgleda. Osmislila ju je davne 1926. godine modna ikona Coco Chanel za izdanje Voguea. Bio je to revolucionaran trenutak, a crna haljina ostala je do danas nepogrešiv modni klasik.

Crni sako

Fraza 'posuđen od dečka' tako je passé, ali u slučaju sakoa itekako je prikladna. Izraz blejzer potječe od veslački tima Sveučilišta Cambridge koji je tijekom treninga nosio lagane crvene jakne (blazing) kako bi se ugrijao. S vremenom su sakoe usvojile oružane snage, infiltrirali su se u kraljevske i gospodarske krugove, a kasnije i u svijet visoke mode. U sartorijskim redovima prihvaćen je zbog načina na koji je krojen - naglašava ramena i sužuje struk, pružajući muškarcima osjećaj privlačnosti i važnosti. Sakoi su bili pojam muževnosti sve do 1966. kada je dizajner Yves Saint Laurent u sakoe odjenuo ženske modele, uvodeći time sako u industriju ženske odjeće. Danas je crni sako neizostavan komad u ormarima žena diljem svijeta.

Crne štikle

U 1800-ima ovaj elegantan komad kožne obuće izrađivao se isključivo za muškarce koji su štikle nosili za svečane prilike poput balova i opera. Tek 1954. godine, kada je dizajner cipela Roger Vivier predstavio svoje stiletto štikle, izraz štikle počeo se povezivati sa ženskom populacijom. 70-ih godina ženama nije padalo na pamet da se muče hodajući u takvim potpeticama, sve dok ih slavni Manolo Blahnik nije vratio na scenu 1974. godine, predstavivši svoj sexy model 'Needle'. U 90-ima su ih zamijenile glomaznije, udobnije pete, a nakon 2000. žene su ih ponovno uvele u svoju garderobu te su i dandanas neizbježan dio garderobe modernih žena diljem svijeta.

Bijela košulja

Moć bijele košulje teško se može poreći - riječ je o odjevnom komadu koji će uvijek dobro funkcionirati u poslovnim i casual izdanjima. I dok se iz sezone u sezonu pojavljuju modeli s modernim preinakama, bijele košulje klasičnog kroja uvijek su u modi, bez obzira na trendove, a isključivo o vama ovisi kako ćete ih nositi.

Haljina na preklop

Iako je poznato to da je belgijska dizajnerica Diane von Fürstenberg izmislila haljinu na preklop, Richard Martin, bivši kustos Instituta za kostime u Metropolitanskom muzeju umjetnosti, otkrio je da je ovaj popularni kroj duboko ukorijenjen u tradiciju američke dizajnerske sportske odjeće. Tijekom Velike depresije popularne su bile kućne haljine pod nazivom Hooverettes, koje su bile vrlo sličnog dizajna, a svoj vrhunac popularnosti wrap haljine dostigle su sredinom 70-ih, postavši simbolom ženskog oslobođenja. Kasnih 90-ih vraća se u modu, osobito nakon što je 1997. godine Von Fürstenberg ponovno u svoju kolekciju uključila haljinu na preklop. Belgijska dizajnerica nastavila je s dizajniranjem haljina na preklop, po kojima je ostala poznata do današnjeg dana.

Balerinke

Postoji nekoliko izvora o podrijetlu balerinki. Jedan od njih tvrdi da je balerinke 1941. osmislila američka dizajnerica Claire McCardell, dok drugi tvrdi da je to bila Rose Repetto 1947. godine, koja je izrađivala ravne cipele za svog sina plesača koji je trpio užasne bolove u stopalima nakon svakog sata. Sve u svemu, balerinke su se istaknule u javnosti nakon što ih je 1956. godine u filmu 'I Bog stvori ženu' nosila francuska glumica Brigitte Bardot, a tijekom godina dodatno su ih popularizirale Rita Hayworth, Jacqueline Kennedy i princeza Diana. Te su žene dokazale da za ženstvenost i seksepil nisu potrebne visoke pete.

Baloner

Baloner se počeo masovno proizvoditi 1914., kada su ga radi zaštite od kiše i vjetra počeli nositi britanski časnici u Prvom svjetskom ratu, a dodatno ga je popularizirao Thomas Burberry pedesetih godina 19. stoljeća. Mnoštvo modela balonera danas je moguće pronaći u velikom rasponu cijena, no modna kuća Burberry njihov je standardni sinonim. Davne 1879. osnivač modne kuće Thomas Burberry patentirao je pamučni materijal gabarden izrađen od vodootpornog konca koji se koristi pri nastajanju kultnih Burberryjevih balonera. S vremenom su baloneri postali krojački i modni pečat koji se mogao vidjeti na svima – od fiktivnog lika Holly Golightly u filmu 'Doručak kod Tiffanyja' do inspektora Clouseaua u filmskoj franšizi 'Pink Panther', a njihova popularnost ne jenjava ni danas.

Poslovne hlače

Do 19. stoljeća smatralo se neprikladnim da žene nose hlače. Suknje su bile standard ženskog odijevanja, a nepoštivanje te norme jednostavno nije bilo dopušteno i društveno prihvaćeno. S pokretom za ženska prava brojne feministkinje poput Amelije Bloomer počele su nositi hlače. Nije prošlo dugo da žene primijete koliko su hlače udobne i praktične, posebno tijekom Drugog svjetskog rata, kada su žene bile sve potrebnije kao radna snaga. Danas su hlače, baš poput košulje, najprikladniji komad odjeće za poslovno okruženje, ali i omiljeni odabir brojnih trendseterica.

Suknja 'A' kroja

Winston Churchill jednom je rekao: 'Dobar govor trebao bi biti poput ženske suknje; dovoljno dugačak da pokrije temu i dovoljno kratak da pobudi zanimanje'. Ni sami ne bismo bolje rekli. Dužinu suknje najbolje je odabrati ovisno o vašoj visini, no možda najbolji izbor su one midi kroja, koje su proteklih sezona pravi hit. Izbor s kojim nećete pogriješiti su suknje 'A' kroja, kako ih je 50-ih godina prošlog stoljeća nazvao Christian Dior. Ovaj model suknje naglašava struk i prikriva eventualni višak kilograma u predjelu bokova i bedara, zbog čega je savršen izbor za žene svih tjelesnih figura.

Bijele tenisice

Koliko su bijele tenisice i dalje aktualne i tražene u svijetu mode, dovoljno govori podatak modne platforme Lyst koja je, analizirajući stotine pretraživanja po različitim šoping stranicama, najpoželjnijim modnim komadom proglasila bijele tenisice jednostavnog, ali pomalo predimenzioniranog dizajna s potpisom londonske modne kuće Alexander McQueen kojie su naslijedile popularnost Adidasovih Stan Smith tenisica. Trenutno su vrlo popularni i modeli s potpisom modne kuće Gucci i Balenciage, ali i pristupačnog brenda Veja. Bez obzira za koji model se opredijelite, s bezvremenskim bijelim tenisicama koje pristaju uz sve nećete pogriješiti.

Bijela majica kratkih rukava

Uvjerljivo najisplativija i istovremeno najjeftinija investicija zasigurno je obična bijela majica s kratkim rukavima. Ovo nije puko nagađanje, već činjenica! Pitate li modne stručnjake, ali i vodeće modne trendseterice čega u ormaru nikada ne manjka, svi do jednog reći će vam isto. Razlog zbog kojeg zaljubljenice u modu u svom ormaru uvijek imaju nekoliko običnih bijelih t-shirta taj je što ovaj odjevni komad pristaje uz apsolutno sve što možete zamisliti - od traperica do bajkovite tulle suknje od tila, a plus je i to što je bijeli t-shirt moguće kupiti gotovo u svakoj high street trgovini za simboličan novac.