POVRATAK U TEEN DOBA

Ovo sigurno niste znali o Luki Nižetiću!

28.06.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Pjevač Luka Nižetić rado se prisjetio svojih tinejdžerskih godina. A što nam je ispričao, otkrijte u intervjuu koji slijedi

Kako ste izgledali kao tinejdžer? Kako ste se oblačili?
Bilo je različitih faza, različitih boja kose, ali najupečatljivija mi je ona kada sam s potupuno izblajhanom kosom, u širokim, predimenzioniraim hlačama s lancima po strani i u poderanim, što starijim majicama počeo pohoditi koncerte i osjećati glazbu onako kako traba, prvi red i ludovanje od početka do kraja urlajući 'Hoćemo još, hoćemo još!' Krajem srednje škole sam se malo ušminkao što mi je ubrzo dosadilo jer sam shvatio da se bolje osjećam u ležernijem i opuštenijem izdanju.

Što ste slušali? Tko Vam je tada bio idol?
Radiohead, Alanis Morissette, David Bowie, Blondie, The Doors, Rage Against the Machine i još brdo underground punk bandova kojima se više ne sjećam ni imena.

Omiljeni film ili serija iz tog doba?
'Edward Škaroruki' i 'Trainspotting'.

Kako ste se slagali sa starcima?
Nisam bio nešto posebno buntovan. Sestra je bila ta koja je zagovarala neku pravdu koja bi se obično kosila s roditeljskim načelima. Ja sam to radio nekako pametnije, šutio bih i radio po svome pa bi prošlo neprimjetno. Starci su mi odlični, za poželjeti! Uvijek smo imali odličnu komunikaciju. Ako smo mi bili dobri, oni su bili još sto puta bolji prema nama.

Omiljeni predmet

Biologija, sociologija, zemljopis.

Najgori predmet

Matematika, fizika, latinski, povijest.

Gdje ste izlazili?
Kada sam počeo izlaziti bilo je to u kvartu, pored osnovne škole, a kada smo htjeli da budemo dalje od roditeljskih pogleda, spustili bismo se do obližnje plaže Žnjan i tamo uz kazetofon, bocu najjeftinijeg vina i noćno kupanje ludovali dok ne otkuca sat da 'pepeljuge i pepeljugari' moraju kuci. Ti rastanci bili su nešto najgore što nam se tada u životu moglo dogoditi uz, naravno, roditeljska primanja u školi. Nakon 'kvart ludovanja' izlaske smo preselili na Matejušku u centru grada. Tamo sam doživio najljepše trenutke u životu. Mlado, ludo, bez brige i pameti. Bože, najljepši period života!

Najveći modni promašaj iz tog vremena kojeg se danas sramite?

Crna kosa kao 'gavran' i crne kontaktne leće! Nije se dogodilo, duboko vjerujem u to da je bio samo san (smijeh).

Najljepša uspomena iz teen razdoblja?
Ima ih mali milijun. Ne mogu izdvojiti jednu. Mogu samo reći da su mi to bile najljepše godine.

Kakve su Vam se cure tada sviđale? Pamtite li prvi poljubac? Kakav je bio?
Pamtim prvi poljubac, tko ne bi... Nespretan, oznojio se, trudio se udovoljiti tehnici i djevojci (smijeh). Mislim, nisam se osramotio, ali prvih nekoliko sekundi vjerojatno je bilo onako robotski ukočeno, ali brzo sam se opustio pa joj nisam dao disati.

Jeste li patili nakon prvog prekida?
Na svu sreću nisam. Za mene je bilo bezbolno, ali za nju, hm... Dobio sam šamar! Sve vam je jasno.

270052,269822,270412,270300Jeste li markirali s nastave? Jeste li pisali šalabahtere?

Imali smo strogu razrednicu pa markiranje nije bilo baš moguće. Često bih se vadio na kojekakve bolesti, svako malo bih imao neku upalu. Šalabahtere sam doslovno doktorirao. Umjesto da učim, ja bih cijelo jutro pisao šalabahtere u bojama te u kopirnici smanjivao.

Jeste li još u kontaktu s prijateljima iz srednje škole?
Ostao sam super s prijateljima iz osnovne skole. To je neraskidivo prijateljstvo. Nešto što čovjek može samo poželjeti.

Jeste li doživjeli neuzvraćenu ljubav kao tinejdžer?

Jesam, zvala se Ana, pratio sam svaki njezin korak, bio dosadan i uporan, ali nije urodilo plodom.

Najveći problem koji Vas je tada mučio?

Najveći problem bio je kako nagovoriti starce da što dulje ostanem vani, a kada bi mama išla na roditeljski sastanak, klecala bi mi koljena. Bio sam živo dijete, na satu nikada mira, zabavljao bih razred zbog čega me razrednica prozvala 'klaun' što se dakako mojoj majci nije sviđalo.

Jeste li imali problema s bullyingom vršnjaka? Što biste savjetovali mladima koji su izloženi vršnjačkom zlostavljanju?
Nisam imao takvih problema iako sam bio svjedok. Savjetovao bih im da ne šute o tome te da ne sakrivaju od roditelja. Ne smiju se prepustiti i popustiti zlostavljaču. Jer oni koji zlostavljaju zapravo su labilni i manipulacijom skreću pažnju na sebe te im je takav način 'komunikacije' obrambeni mehanizam, lako ih je slomiti.

Što se, po Vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s Vašim tinejdžerskim danima?
Sve i ništa. Mediji, internet, Facebook... Utjecaj medija na mlade je puno veći. Vlada uniformizam! U moje vrijeme nije bilo statusnih simbola, a primjećujem da je danas kod mladih to mjerilo vrijednosti. Svako vrijeme donosi nešto svoje. Ima svoje negativne i pozitivne strane. Meni je moje najljepše!

Što biste, da se vratite vremeplovom u teen dane, savjetovali mladom Luki?
U'vati se knjige, mali!

Vaša poruka tinejdžerima?
Budite svoji, iskoristite svaki trenutak, učite, volite se, ljubite se, pjevajte, svirajte, skačite, ludujte... I ni za čim ne žalite! Nećemo živjeti vječno, zato budimo ono što jesmo!