SAVJET STRUČNJAKA

Ovo povrće najbolji je prijatelj zdravlja srca i krvnih žila

Bionic
Reading

Cikla je bogata nutrijentima, a vrlo često se naziva i povrćem koje je najbolji prijatelj kardiovaskularnog zdravlja. Određeni biljni pigmenti u korijenu, kao i u lišću, štite od koronarnih bolesti i udara, snižavaju kolesterol i usporajavu pojavu znakova starenja

Cikla je povrće s tamnozelenim listovima i u prehrani se koristi korijen, a ako se ne ubere na vrijeme, nastavlja rasti, na površini nastaju pukotine i počinje gubiti svoj okus zbog prevelikog udjela vlakana.

Osim crvene, postoje narančasto-žute i bijele sorte. Jedinstvenu boju cikla može zahvaliti pigmentima poput betanina i betacianina.

Žute sorte su bogate β-ksantinom. Osim što sadrži malo kalorija, cikla predstavlja bogat izvor betaina koji ima svojstvo snižavanja razine homocisteina u krvi. Povišeni homocistein predstavlja rizični faktor za nastanak ugrušaka i plaka na arterijama koji su opasni za krvne žile.

Sirova cikla je izvrstan izvor folata, no dugotrajno kuhanje može smanjiti razinu. Folati su nam potrebni za sintezu DNA i prevenciju oštećenja neuralne cijevi kod fetusa.

Kako je cikla bogata pigmentima, u 10-15 % populacije može se dogoditi da nakon konzumacije cikle mokraća poprimi crvenu ili ružičastu boju, a razlog je što njihov organizam nije u mogućnosti razgraditi betacianin.

Lišće cikle sadrži oksalnu kiselinu koja se može kristalizirati u oksalate u urinarnom traktu i zato osobe s kamencima trebaju izbjegavati jesti lišće cikle.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.

Kroz praksu ciklu često preporučujem u liječenju karcinoma, u obliku soka, kako bi sa sokom mrkve i uz mali dodatak limuna i đumbira pomogla obnovi krve slike i eritrocita. Ipak, za hladne dane puno je bolje, prema ayurvedi, od hladnih sirovih sokova jesti juhe od cikle.

Juha od cikle sa zobenim vrhnjem

jedna cikla
žlica zobenog vrhnja
žlica integralnog brašna
Začini: papar, sol, muškatni oraščić

Priprema

Ciklu razrezati na komadiće, skuhati u malo vode i pasirati. Na pasiranu ciklu se doda zagrijana voda, začini i stavi se kuhati.

Brašno se razmuti u hladnoj vodi i doda u juhu da se lagano zgusne, doda se vrhnje i prokuha još nekoliko minuta.

Poslužuje se toplo te po želji dodaju prepečene kockice kruha.