za najljepši ugođaj

Ovo je sedam najčešćih grešaka koje činimo prilikom kićenja božićnog drvca, a ovako ćete ih izbjeći

07.12.2022 u 06:41

Bionic
Reading

Nakon što ste postavili i ukrasili božićnu jelku niste baš zadovoljni krajnjim rezultatom? Možda ste napravili jednu od najčešćih grešaka prilikom kićenja

Postoji li uzbudljiviji božićni ritual od ukrašavanja bora? Koliko god atmosfera prilikom kićenja bila divna, jeste li ponekad stavili zvijezdu na vrh drvca, samo da biste se odmaknuli i shvatili da ono jednostavno ne izgleda onako kako treba? Jelka je često središnji dio božićnih ukrasa pa je razumljivo to što priželjkujemo da bude ukrašena bez greške. Ako želite da vaše drvce ove godine izgleda kao da ga je ukrasio profesionalac, obratite pažnju na ovih sedam najčešćih grešaka.

Drvce pogrešne veličine

Za neke je odabir savršenog božićnog drvca postao jednako važan ritual kao i samo kićenje. Koliko god moglo biti primamljivo odabrati najveće i najraskošnije stablo koje možete pronaći, svakako provjerite odgovara li svojom veličinom prostoru u koji ga želite smjestiti. Isto vrijedi za umjetna drvca.

Ako imate veliku dnevnu sobu, trebat će vam veliko stablo koje će izgledati proporcionalno njenoj veličini i ostaviti dojam. Ako živite u manjem prostoru, odlučite se za malo božićno drvce. Konkretnije, trebali biste ostaviti najmanje 30 centimetara između vrha stabla i stropa kako biste izbjegli savijanje grana i vizualno smanjivanje sobe.

Pogrešan broj kuglica

Ako prilikom ukrašavanje bora ne možete odoljeti tome da upotrijebite svaku kuglicu koju imate, postoji velika šansa da nećete biti zadovoljni krajnjim rezultatom. Iako imate veliku kolekciju, korištenjem baš svake od njih drvce će biti pretrpano. Broj potrebnih kuglica varira ovisno o veličini drvca i samim ukrasima, a ravnomjerna pokrivenost, bila ona maksimalistička, bila minimalistička, važna je za uravnotežen izgled.

Koliko će vam biti potrebno kuglica, to ovisi o samom drvcu, no općenito govoreći, za ono od 1,8 metara punog oblika trebat ćete ih oko 135 za standardnu ​​pokrivenost. Ako ustanovite da imate višak kuglica nakon što ste završili s ukrašavanjem drvca, zašto ne biste izradili dodatne dekoracije – od jednostavnog, ali efektnog slaganja kuglica u prozirnu staklenu posudu do pojedinačnog vješanja na pogodna mjesta u domu?

Veličina dekoracija

Osim određivanja prave količine kuglica, njihova veličina također ima veliku ulogu. Općenito, potrebne su vam kuglice različitih veličina da bi se izbjegao jednoličan i dvodimenzionalan izgled drvca. Korištenje ukrasa različitih veličina uvijek djeluje atraktivnije i zanimljivije. Štoviše, iznimno velike kuglice mogu nezgrapno izgledati na malom drvcu.

Pri odabiru ukrasa različitih veličina dobro je voditi računa i o teksturi. Tako korištenje različitih tekstila i materijala kao što su baršun, umjetno krzno, papir u boji i filc mogu dodati zanimljive detalje.

Neodređenost vodeće teme

Baš kao što definiran stil uređenja u ostatku doma djeluju efektno, isto vrijedi za drvce. Naime miješanje različitih stilova dovest će do zbrke, no ne na cool način. Ove godine u trendu je nekoliko tema koje se isplati razmotriti, uključujući art deco nadahnut 'Velikim Gatsbyjem' i živopisne festivalske lampice. Čak i ako posve zaronite u višebojnu festivalsku temu, to svejedno može izgledati promišljeno i otmjeno ako je se strogo držite.

Stručnjaci ističu da šljokice ili folije svakako treba izbjegavati jer su zastarjele i nisu baš ekološki prihvatljive. Kad je riječ o temi, budite spremi na eksperimente i odaberite nešto u skladu s vašim stilom. Ako vam u ostatku doma vlada neutralna shema boja, to može značiti suptilan skandinavski božićni dekor. Slobodno preskočite strogo usklađeno tradicionalno božićno drvce. Ove godine budite u trendu i odvažite se na šumski stil u jesenskim bojama, efektan zaleđeni izgled, hit ukrase u boji šljive, a glamurozan izgled pružit će i detalji u metalik nijansi.

Ukrasi nisu ravnomjerno raspoređeni na drvcu

Jeste li i vi među onima koji vješaju ukrase samo na gornje grane? Upravo bi to mogao biti razlog zbog kojeg vašem drvcu nedostaje dimenzija. Obavezno dodajte više ukrasa na unutarnje grane kako biste postigli dubinu.

Jedan od vodećih savjeta je da podijelite drvce na tri dijela, a zatim na sličan način i ukrase koje imate. Započnite ukrašavanjem od vrha do sredine i zatim donjeg dijela drvca. Na taj način osigurat ćete da svaki odjeljak ima ravnomjernu pokrivenost i da vam ne ponestane kuglica prije nego što dođete do dna.

Počnite s najvećim ukrasima i postavite ih dublje na grane. Zatim to nadogradite kuglicama manjih dimenzija, krećući se prema vrhovima grana.

Zaboravljate staviti ukras na vrh bora

Možda je to zadnji ukras koji stavljate, ali svakako ne i najmanje važan. No ne morate se strogo držati tradicije i na vrh stavljati zvijezdu ili anđele; slobodno promijenite gornji dio u skladu s odabranom temom.

Održivost vam nije prioritet

Godina je 2022., a to znači da nema isprike za bacanje jeftinih božićnih ukrasa koji se ne mogu reciklirati. Osim toga, odabir održivih opcija krajnji izgled drvca učinit će profinjenijim. Odabir ekološki prihvatljivije božićne teme pokazuje promišljenost koja je uvijek elegantna i vrlo u trendu.