OMILJENI ZALOGAJI

Pun stol kolača u trenu: Donosimo najjednostavnije recepte za božićne slastice

  • Autor: N.B.
  • Zadnja izmjena 20.12.2019 09:37
  • Objavljeno 20.12.2019 u 09:36
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Valeriya Tikhonova / Tetra Images / Profimedia

Ako niste jedni od onih koji danima vole pripremati slastice koje će se poslužiti gostima i obitelji tijekom božićnih blagdana, donosimo vam recepte koje će savladati i oni koji se ne snalaze baš najbolje u kuhinji

Došlo je vrijeme da se krenu spremati božićni kolačići, a vi nemate inspiracije? Pogledajte naše slatke recepte koji će u trenu napraviti pravi blagdanski ugođaj i zadovoljiti najkritičnija nepca.

1. Keksi sa kikiriki maslacem

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tim Hill / Alamy / Alamy / Profimedia

POTREBNI SASTOJCI:

  • 230 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 250 g kikiriki maslaca
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećera
  • 380 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica gustina

PRIPREMA:

Bitno je na vrijeme izvaditi maslac i kikiriki maslac iz hladnjaka kako bi namirnice bile sobne temperature i spremne za miješanje. Izmiksajte zajedno maslac narezan na kockice, šećer i vanilin šećer, dodajte jaja pa još malo miksajte, a na koncu dolazi kikiriki maslac koji se treba sjediniti s ostatkom smjese. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, sol i gustin. Kada dobijete tijesto glatke strukture koje se ne lijepi previše za ruke, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 20 minuta (tako ćete postići njihovu prhkost). Potom od tijesta oblikujte male kuglice te ih poredajte u lim za pečenje. Oblici keksića koje ćete raditi ovise o mašti i tome što preferirate. Možete ih ostaviti kao kuglice, pritisnuti žličicom i dobiti plosnate keksiće ili ukrasiti vilicom pa će imati rebrastu strukturu. Kekse pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, 13 minuta.

2.Čupavci

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dragomir Radovanovic / Panthermedia / Profimedia

SASTOJCI ZA BISKVIT

  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo limunove korice ili 1 limun šećer
  • 8 žlica glatkog brašna
  • 0.5 dcl ulja
  • 0.5 dcl vode
  • 1 prašak za pecivo

SASTOJCI ZA KREMU

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g margarina
  • 4 dcl mlijeka (po preporukama čitatelja može i manje, 2.5 dcl)
  • kokos za ukrašavanje
  • malo šećera

PRIPREMA:

Prvo se bacite na pripremu biskvita. Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite žumanjke, dodajte limunovu koricu, a kada smjesa potpuno pobijeli dodajte brašno, pa nastavite miksati.a onda dodajte ulje i vodu te prašak za pecivo. Potom u posebnoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg te ih premjestite u smjesu gdje ste miksali ostalo i sve skupa kuhačom promiješajte u jednu smjesu. Izlijte u tepsiju, lagano poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25 minuta. Potom izvadite biskvit pustite da se ohladi i narežite ga na jednake kocke. Nakon toga bacite se na pripremu kreme. Sve sastojke osim kokosa zakuhajte u lončiću. Potom svaku kocku biskvita dobro uronite u čokoladnu kremu, a onda i u posudu kojoj ste pripremili kokos, te odložite sa strane svaku kocku.

3.Čokoladni raspucanci

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Lana_M / Alamy / Alamy / Profimedia

SASTOJCI:

  • 210 g oštrog brašna
  • 220 g čokolade za kuhanje
  • 55 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo ruma
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

PRIPREMA:

U većoj posudi pomiješajte brašno sa solju, a onda rastopite čokoladu s maslacem na pari. Potrebno je istući jaja sa šećerom i rumom (po želji) dok smjesa ne posvijetli i šećer se rastopi. Onda umiješajte rastopljenu čokoladu u smjesu s jajima. Ručno miješajte dio po dio brašna dok se sve ne poveže. Smjesu ulijte u posudu, prekrijte je folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Smjesa bi trebala biti jako tvrda. Potom zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i izvadite smjesu iz hladnjaka. Žličicom grabite male kuglice smjese (promjera 2,5 cm) i oblikujte ih u kuglice rukama. Uvaljati ih u šećer u prahu i slažite ih s dosta razmaka na pleh s papirom za pečenje. Raspucance pecite 10-ak minuta, a kada ih izvadite još ih jednom pospite šećerom u prahu i poslužite.

4.Prhki kolačići

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Afis / Digifoodstock / Profimedia

SASTOJCI:

  • 40 dk brašna
  • 20 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera
  • 3 žumanjka
  • 2 do 3 žlice domaćeg vrhnja ili kupovnog u čašici

Klasični suhi kolači u raznim oblicima rade se prema raznim receptima i svaka baka ili majka ima svoje male tajne, a mi donosimo jednostavan način uz sastojke koje već vjerojatno imate kod kuće. Recept pronađite ovdje.

5.Keksići od lješnjaka

SASTOJCI: 

  • 140 g lješnjaka, tostiranih
  • 140 g brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 55 g tamne čokolade

Priprema neodoljivih poljubaca od lješnjaka i čokolade vrlo je jednostavna čak i za početnike. Zahtijeva tek nekoliko sastojaka koji se pretvaraju u savršeno slasne keksiće. Recept potražite ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!