DANI ŠKOLJAKA

Ovo će biti manifestacija za prste polizati

07.02.2014 u 17:19

Bionic
Reading

Posebne menije na bazi ovih morskih poslastica nudi 10 biranih restorana i konoba područja

Ovogodišnji bogati gurmanski program sjeverozapadne Istre počinje 10. veljače drugim Danima školjaka. Ova manifestacija posvećena istarskim školjkama u razdoblju njihova vrhunca održavat će se do 23. ožujka u deset biranih restorana i konoba područja, a tematski osmišljene menije po povoljnim cijenama pratit će vrhunska lokalna vina i maslinova ulja. Drugi Dani školjaka održavaju se u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te su jedan od četiri ključna gastronomska događanja klastera, uz Dane istarskih šparuga, jadranskih lignji i švoja.

Istarske školjke – kapešante (Jakobove kapice), pedoći (dagnje), dondole (brbavice), mušule (kunjke), kanaštrele (češljarke) i oštrige (kamenice) posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju. Na tanjur stižu iz izlova i uzgoja čija tradicija seže u antičko doba, a kapešante se najčešće vade iz mora uz zapadnu obalu Istre, kraj izvora slatke vode, ponajprije na ušću Mirne, poznatom po vrhunskim primjercima.

Dario Penco iz TZ Grada Umaga napominje: 'Možda nije dovoljno poznato kako su školjke baš u ovom razdoblju najbolje jer dostižu optimumu punoće i zrelosti. Zato su Dani školjaka odličan povod za dolazak u sjeverozapadnu Istru tijekom veljače i ožujka.'

Ovogodišnji Dani školjaka predstavljeni su u Hotel Villa Rosetta u Zambratiji gdje je sljedove na bazi školjaka pripremala Snježana Hosjak. Svaki slijed pratila su posebno odabrana vina Morena Degrassija i CUJ maslinova ulja, u prezentaciji Danijela Kraljevića.

'Klasični recepti sa školjkama, poput buzare, pašte, rižota ili pak suvremenije kombinacije, koji god recept izabrali, nećete pogriješiti. Vrhunski šefovi kuhinja ovog područja zasigurno će vas oduševiti svojim posebno osmišljenih menijima', istaknula je na prezentaciji Elena Prodan Savić iz Hotel Ville Rosetta.

Svoje će umijeće u pripremanju školjaka uz Hotel Villu Rosetta pokazati i Badi, Melon, Nono i Vila Villola iz Umaga, Navigare i San Bendetto iz Novigrada, Astarea iz Brtonigle, Porto Salvore iz Savudrije i Stari Kaštel iz Buja.