OPASNO ZA ZDRAVLJE

Ovih 10 namirnica nikako ne biste smjeli podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 13.10.2019 10:18
  • Objavljeno 13.10.2019 u 10:18
tportal

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Vitalii Marchenko

Mikrovalne pećnice odavno su se udomaćile i mnogi bez njih danas ne mogu zamisliti život. Manje-više svima su poznate opasnosti koje predstavlja stavljanje metala, plastike ili aluminijske folije u mikrovalnu pećnicu, ali mnogi nisu svjesni rizika koji preuzimaju podgrijavanjem određene hrane

Prije svega, mikrovalna pećnica ne obrađuje termički ravnomjerno hranu, a to vrlo često znači preživljavanje bakterija na podgrijanoj hrani.

Tu je i problem mikrovalnih eksplozija koje izravno pridonose razvoju kancerogenih toksina.

Želite li smanjiti rizike koje nosi priprema hrane u mikrovalnoj pećnici, izbjegavajte kuhati ili podgrijavati u njoj ovih deset namirnica.

Tvrdo kuhana jaja

Bilo u ljusci ili bez nje, grijanje tvrdo kuhanog jaja u mikrovalnoj pećnici uzrokuje ekstremno nakupljanje vodene pare unutar njega. Jaje možemo usporediti s minijaturnim ekspres-loncem, a zagrijavanjem može doći do točke u kojoj može eksplodirati. Još gore od toga, jaje ne mora eksplodirati u mikrovalnoj dok se zagrijava, već u vašoj ruci, na tanjuru ili kad ga prinesete ustima. Kako biste izbjegli pretvaranje jaja u parnu bombu, izrežite ga na manje komade prije podgrijavanja, ili, još bolje, izbjegnite u potpunosti stavljanje jaja u mikrovalnu.

Majčino mlijeko

Mnoge mlade majke zamrzavaju i čuvaju svoje mlijeko za naknadnu upotrebu, a to je odlična stvar sve dok ga ne podgrijavaju u mikrovalnoj. Kao što neravnomjerno zagrijavaju hranu na tanjuru, mikrovalne pećnice mogu neravnomjerno zagrijati bočicu s majčinim mlijekom, stvarajući 'vruće točke' koje mogu ozbiljno opeći usta ili grlo bebe. Osim toga, tu je opasnost od kancerogenih tvari koje nastaju podgrijavanjem plastike. Majčino mlijeko stoga je bolje odmrzavati i podgrijavati u loncu na štednjaku. Možete upotrijebiti i vruću vodu iz slavine ili zagrijati šalicu vode u mikrovalnoj kako biste u njoj ugrijali mlijeko.

Prerađeno meso

U prerađenom mesu nalaze se kemikalije i konzervansi koji mu produljuju vijek trajanja, a mikrovalna pećnica te tvari može učiniti štetnim za naše zdravlje. Može doći do kemijskih reakcija poput oksidacije kolesterola, a produkte te oksidacije, koje nazivamo COP, povezuje se s razvojem srčanih bolesti.

Riža

Riža podgrijana u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Problem stvaraju vrlo otporne bakterije Bacillus cereus koje su uobičajene u riži. Toplina ubija ovu bakteriju, ali toksične spore koje ona stvara iznenađujuće su otporne na nju. Brojnim je istraživanjima potvrđeno da se nakon vađenja riže iz mikrovalne na sobnu temperaturu te spore umnožavaju, a vlažno okruženje idealno je uzgajalište bakterija. Trovanje ovako kontaminiranom rižom može se manifestirati kao proljev ili kao mučnina i povraćanje. Da biste izbjegli kontaminaciju riže, zagrijte je do blizu granice ključanja i potom držite na temperaturi iznad 60 stupnjeva Celzijevih.

Piletina

Važno je imati na umu da toplina mikrovalki ne ubija uvijek bakterije jer one ne zagrijavaju hranu iznutra prema van, nego izvana prema unutra. Zbog toga određene vrste hrane, osjetljive na bakterije, podgrijavanjem povećavaju rizik za neke bolesti, kao što je to slučaj s piletinom, često kontaminiranom salmonelom. Temeljito kuhanje uklonit će s piletine sve prisutne bakterije, ali neravnomjerno grijanje mikrovalne omogućit će nekim bakterijama preživljavanje u određenim dijelovima mesa.

Zeleno lisnato povrće

Ako želite ostatke celera, kelja ili špinata ponovno jesti, nikako ih nemojte podgrijavati u mikrovalnoj, nego u običnoj pećnici. Zeleno lisnato povrće prirodno sadrži nitrate koji su nam potrebni, ali mikrovalno zagrijavanje može ih pretvoriti u nitrozamine koji, kako su pokazala neka istraživanja, mogu biti kancerogeni.

Cikla i repa

Ista kemijska reakcija koja se događa kod mikrovalnog podgrijavanja špinata događa se u repi ili cikli, također bogatima nitratima. Srećom, jednako su ukusne i kad ih jedete hladne.

Ljute papričice

Podgrijavanjem ljutih papričica u mikrovalnoj u zrak dospijeva kapsaicin, kemikalija zaslužna za njihov pikantan okus. Prenošeni zrakom, ovi kemijski spojevi mogu vam ozbiljno opeći grlo ili oči. Nije šala, jedna je stambena zgrada u New Yorku evakuirana zbog problema s disanjem i kašlja njezinih stanara, a problem je nastao upravo mikrovalnim podgrijavanjem ljutih papričica u jednom stanu.

Voće

Iako biste možda očekivali grožđice, mikrovalnim zagrijavanjem grožđa dobit ćete plazmu, oblik materije koja nastaje kad se plin ionizira i omogućuje protok struje. Jedan je pokus pokazao da podgrijavanjem dvije bobice običnog grožđa može nastati dovoljno plazme da se rastopi rupa na plastičnom spremniku. Drugo voće možda neće stvoriti plazmu, ali bi svejedno moglo napraviti nered. Kao i kod tvrdo kuhanog jaja, cijeli komadi voća zarobe paru pa tijekom podgrijavanja može doći do eksplozije.

Krumpir

Aluminijska folija u kojoj neki peku krumpir u pećnici zaštitit će bakterije C. botulinum od vrućine, a stoji li takav krumpir dugo na sobnoj temperaturi, bakterije će se umnožiti i potencijalno izazvati botulizam. Podgrijavanje u mikrovalnoj neće ubiti te bakterije, a da biste bili još sigurniji, krumpir pecite direktno na limu za pečenje, bez umatanja u foliju, a preostali što prije pospremite u hladnjak.

UKUSNI I HRANJIVI ZALOGAJČIĆI

Dosta je pekare i šuškavih vrećica: Imamo nekoliko ideja za zdravu užinu

Pogledaj galeriju
21

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!