BUDITE OPREZNI

Ovi simptomi upozoravaju na kandidu

30.09.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Zbog različitosti težine i vrste simptoma, teško je procijeniti kolik broj osoba ima infekciju kandidom, ali statistika pokazuje da svaka treća osoba u zapadnim zemljama ima ili je imala neki parazitski oblik kandide

Postoji mnogo vrsta gljivica koje žive u našem probavnom traktu i kod žena u rodnici, koje se u određenim okolnostima (npr. kod bakterijske neravnoteže nakon kure antibioticima) mogu pretvoriti u agresivnu formu i dovesti do mnogih zdravstvenih problema.

Moderni stil života, brza hrana, pretjerani unosa šećera i bijelog brašna, stres, rutinsko prepisivanje antibiotika, kontracepcijske pilule itd. mogu dovesti do infekcije patogenim oblicima gljivica koji uzrokuju mnoge kronične poremećaje u tijelu. Najčešće dolazi do infekcije gljivicom Candida albicans koja napada kožu, nokte te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu.

Koji su simptomi infekcije kandidom (gljivicama)?

Najučestaliji simptomi kod infekcije gljivicama su: snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom i sl., loš zadah iz usta, bijele naslage na jeziku, plinovi i napuhanost u trbuhu za vrijeme i nakon jela, osjećaj prezasićenosti, infekcije i upale, česte prehlade, alergije ili preosjetljivost, suha sluznica, suha koža i ekcem, problemi s koncentracijom, kronični umor, česte glavobolje, poremećena razina šećera u krvi, promjene raspoloženja, PMS, hladne ruke i stopala, hemoroidi, proljev ili zatvor, vaginalna infekcija i bol, svrbež, iscjedak iz rodnice.

Infekcije kandidom možete se riješiti na način da radikalno promijenite način prehrane i nekoliko mjeseci držite strogu dijetu. Gljivice se hrane ugljikohidratima: glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, pa je zato najvažnije ograničiti unos ugljikohidrata. Ovo nije dijeta koja ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.