ZDRAVLJE PRIJE LJEPOTE

Ove stvari nikad ne smijete posuđivati od drugih

23.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice

Pinceta

Iako to uopće nećete primijetiti, čupanje dlaka pincetom uvijek prouzroči sitno krvarenje pa je važno da uvijek bude čista, a još je važnije da je ni s kim ne dijelite kako ne biste dobili infekciju. Čupate li obrve u salonu ljepote, svakako budite sigurni da je alat steriliziran.

Grickalica

Baš poput pincete, i grickalica za nokte može oštetiti površinu kože pa izazvati infekciju ako ju dijeli više ljudi. Čak je moguće prenijeti i gljivice, piše Good Housekeeping

Tvrdi sapuni

Pomažu nam da operemo ruke ili tijelo, ali tvrdi sapuni ne mogu oprati sami sebe. Budući da na njima ostaje sve s naših ruku i tijela kada ih koristimo, tvrdi sapuni mogu biti opasni zbog bakterija poput zloglasne MRSA. A zamislite samo koliko su opasni kada ih koristi više osoba. Stoga se već nekoliko godina preporučuju tekući sapuni u posudicama na potisak jer nema dodira sa sredstvom.

Dezodorans roll-on

Još jedan dio svakodnevne beauty rutine koji nam može zagorčati život ako ga s nekim podijelimo. Budući da roll-on dezodorans ide direktno na kožu, lako ćemo prenijeti gljivice ili druge nečistoće s kože osobe koja ga je koristila. Dodatna opasnost od infekcije postoji kada se osoba primjerice izdepilira te namaže, a mi slučajno iskoristimo isti roll-on. Ovo je kao i u slučaju pincete zabrinjavajuće zbog sitnih posjekotina i krvi koja nam može uzrokovati infekciju.

Britvica

Dermatologinja Marnie B. Nussbaum i glasnogovornica tvrtke Sebamed na listi kozmetičkih pomagala koja se ne trebaju dijeliti ima britvicu. Male posjekotine također su opasne, a zaražena britvica može vam prenijeti infekcije ili u gorim slučajevima hepatitis C ako se sami zarežete i napravite otvorenu ranu.

Make-up

Lako je zaključiti zašto se šminka ne bi trebala dijeliti, samo se toga treba i sjetiti kada vas primjerice prijateljica zamoli da joj posudite maskaru ili ruž za usne. Zapravo ne biste smjeli posuđivati nikakvu šminku jer u najmanju ruku možete iziritirati kožu ili dobiti mrske prištiće.

Četka za kosu

Ovo ste pravilo možda naučili kao dijete zbog zloglasnih uši. No ovo pravilo vrijedi za cijeli život, jer osim tih groznih nametnika, za koje druga osoba ni ne zna da ih možda ima, možete pokupiti i infekcije zbog oštećenog tjemena.