TIMSKI RAD

Ove kombinacije namirnica sjajne su protiv upala

28.06.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Tema dana – zajedno smo jači! Ta tvrdnja podjednako vrijedi za hranu koliko i za ljude

Zeleno povrće i maslinovo ulje

Povrće koje se kombinira s izvorima zdrave masnoće pojačava unos antioksidansa poput beta karotena ili luteina. Lutein, na primjer, smanjuje upale očiju, pa samim time i šansu za neurodegenerativne poremećaje koji mogu nastupiti sa starenjem. Beta karoten generalno ublažava upale. Maslinovo ulje u kombinaciji sa zelenim povrćem pojačava njihove dobre učinke.

Špinat i borovnice

Ako redovito vježbate, nema bolje stvari od frapea koji se sastoji od špinata i borovnica prije i nakon fizičke aktivnosti. S vremenom će taj čarobni napitak smanjiti mišićne upale te pripomoći disanju tijekom vježbanja. Špinat se treba malo prokuhati zbog oksalne kiseline koju ne možemo probaviti.

Špinat sadrži nitrate koji olakšavaju rad mišića, a borovnice sadrže hranjive tvari koje smanjuju mišićne upale.

Leća i limun

S obzirom na to da kod žena prije menopauze postoji određeni rizik anemije zbog nedovoljne količine željeza u organizmu, a razlog za to je upalne naravi, preporučujemo kombinaciju leće i limuna ili graha i limuna. Ta kombinacija značajno će povećati unos željeza u tijelo.


Slatki krumpir i ljuta paprika

Slatki krumpiri kombinirani s ljutom paprikom ili zapravo bilo koja namirnica bogata beta karotenom posuta ljutom papričicom u prahu (kajenska) povećava količinu vitamina A koje naš organizam izvlači iz takvog obroka. Vitamin A dobar je za kožne upale te upale dišnih putova.

Bademi i kefir

Smrvite ili nasjeckajte bademe i pomiješajte ih s kefirom u zdjelici za jednostavan doručak koji će imati odličan učinak na zdravlje probavnog sustava. Kefir i jogurt puni su bakterija koje imaju dobar učinak na zdravlje želuca.

Bademi sadrže tvari koje su hranjive takvim bakterijama te niz drugih zdravih sastojaka poput vitamina B i E, minerala i zdravih masnoća.

Maline i grožđe

Ako volite slatko, a muči vas neka upala, iskoristite to da isprobate ovu kombinaciju voća. Maline i grožđe imaju visoku razinu antioksidansa koji su zajedno definitivno jači.

Maline sadrže elaginsku kiselinu koja pojačava učinkovitost kvercetina u grožđu. Zajedno su kiselina i voćni pigment odlični u borbi protiv upala. Štoviše, neka istraživanja ukazuju na to da ovaj voćni par smanjuje šansu krvožilnih problema, raka pluća te osteoporoze.

Češnjak, luk i smeđa riža

Ako se ne bojite malo jačeg neugodnog zadaha, kombinacija češnjaka, luka i smeđe riže pravi je način za borbu protiv kroničnih upala. Ova trojka utrostručuje unos cinka u tijelo, te kod starijih osoba smanjuje šansu raka, neurodegenerativnih bolesti i imunoloških poremećaja za 66 posto.