VELIKA CIJENA

Ovakvo ponašanje moglo bi vas skupo koštati

23.02.2014 u 08:24

Bionic
Reading

Poslovni bonton važna je stvar i ako još niste upoznati s njime, krajnje je vrijeme da naučite

Znate li se ponašati na poslu? Mnogi će odgovoriti da, ali zapravo brojna istraživanja pokazuju da se veliki broj ljudi ne zna ponašati. Ogovaraju, neljubazni su, otkrivaju previše svoju privatnost… Sve su to ponašanja za koja bi mogli platiti skupu cijenu.

O promaknuću - potiho
Ako vam šef ponudi promaknuće ili povišicu, slavite! Sretnu vijest podijelite sa svojim najbližima, ali ne s kolegama s posla. Njima možete reći samo i isključivo ako vas budu pitali. Pričekajte da vijest bude službena i dotad nemojte ništa govoriti na poslu. Ako vam to kolege kasnije zamjere, to je već njihov problem.

Manje ogovaranja, više posla
Tračevi su sastavni dio svakog radnog okružja, ali to ne znači da i vi morate sudjelovati u njima. Nemojte si dopustiti da vas se doživljava kao nekoga tko više voli tračati nego raditi. Čak i kada je na dnevnom redu ogovaranje kolege kojeg stvarno ne volite, zadržite dostojanstvo, ali i jezik za zubima. Tračanje nikada ne donosi ništa dobro.

Privatno neka ostane privatno

Naravno da će najbliži kolege donekle znati što se događa u vašem privatnom životu, ali postavite sami sebi granice u pogledu onoga što ćete otkrivati. Dopušteno je reći da imate dečka i da ste sretni, ali nije dopušteno prepričavati detalje iz vašeg kreveta ili svađe do najmanje sitnice. Neka vaša intimnost upravo to i ostane – intimnost.



O novcu se jednostavno ne priča

U mnogim tvrtkama ugovori brane razgovore o plaćama, ali nisu samo plaće zabranjena tema. Ne biste trebali govoriti ni o svojim dugovima, kreditima i sličnim novčanim poteškoćama. To su vaši osobni problemi pa ih zadržite za sebe, čak i kad drugi o njima govore.

Budite pristojni

Neovisno o tomu sviđaju li vam se kolege i nadređeni ili ne, pristojni morate biti. Pozdravite, zahvalite se kada je to potrebno, nasmiješite se, budite profesionalni. Vaše kolege s posla ne moraju znati imate li vi dobar ili loš dan. Na poslu nema mjesta za vašu privatnu ljutnju ili druge probleme.