Hygge čini razliku

Formula za sreću dolazi iz Danske, a evo kako je primijeniti i u vlastitom domu

11.09.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Kada boravimo u lijepo uređenom prostoru dekoriranom prema pravilima skandinavskog uređenja, osjećaj udobnosti prijeći će i na nas. Zaraženi hygge filozofijom, unosimo u naš dom opuštajuću energiju koja zadovoljstvo pronalazi u mirisnim svijećama, toplim napitcima iz šalica lijepog dizajna i udobnom kauču na kojem ćemo provoditi vrijeme s bližnjima ili - u 'me timeu'

Nedjelja je dan oslobođen obaveza, stvoren za uživanje, no često nam se u glavi pojave razni izazovi koji nas čekaju tijekom nadolazećeg tjedna. Kako bismo spremni i puni elana ušetali u tjedan novih pobjeda, potrebno je napuniti baterije i nedjelju provesti odmarajući se i radeći ono što najviše volimo.

Kako bismo izbjegli melankoliju nedjelje, potrebno je okružiti se pozitivnom energijom, a svima je poznato da prostor koji nas okružuje ima velik utjecaj na to kako se osjećamo.

Iako su dani pred nama tmurni i nedostajat će nam pozitivnih misli koje donose Sunčeve zrake, moramo biti sigurni da ćemo našu pozitivu moći crpiti iz prostora u kojem boravimo. Ugledamo li se na Dance koji tijekom zimskih mjeseci imaju svega sedam sati svjetlosti, i mi ćemo shvatiti važnost hygge filozofije koja ih čini najsretnijim narodom na svijetu.

Hygge duh ističe bitnost sitnih rituala i sitnih užitaka koji u nama bude osjećaj zadovoljstva, a upravo taj osjećaj ono je što nam je potrebno kako bismo u nedjelju napunili baterije i uživali u opuštajućim trenutcima iz udobnosti vlastitog doma.

Danci se pri uređenju svojih domova najradije drže neutralnih boja i prirodnih materijala, a dekorativni dodaci često će biti nositelji upečatljivih boja poput plave ili žute. Njihovi kauči najčešće će biti u bež boji, no obogatit će ih jastučićima različitih boja i uzoraka koji će prostoru za odmor dati živost.

Izležavanje na lijepom i udobnom kauču postat će nam još draža aktivnost ako svoj ambijent obogatimo dekoracijama koje će ga oplemeniti, a tim ćemo se prizorima htjeti pohvaliti i na društvenim mrežama.

Za stvaranje opuštajućeg ugođaja važno je razmišljati i o rasvjeti. Tajna je u različitim izvorima svjetlosti koji će kreirati romantičnu atmosferu u kojoj ćete uživati svake nedjelje. Posebnu ugodu stvorit će svijeće u staklenim ili drvenim svijećnjacima jer će unijeti toplinu u vaš prostor. Ipak, game changer su elegantne visoke svijeće, a one će postići poseban efekt u svijećnjacima neočekivanih i razigranih formi.

Uz svijeće i efektne svijećnjake, sjajna je ideja u svoj prostor uključiti i nekoliko efektnih stolnih lampi koje će vam pružiti drugačiji doživljaj doma od onog kakav pruža centralni luster. U JYSK-ovoj ponudi pronaći ćete stolnu lampu na dodir s tajmerom, a ona predstavlja pravi primjer trendi skandinavskog dizajna svojom funkcionalnošću i zaobljenim linijama.

U takvoj atmosferi, koja odiše udobnošću, zavoljet ćete svoje male nedjeljne rituale koji će vas pripremiti za nadolazeći tjedan. Neki će radije odabrati neki filmski naslov ili seriju, a drugi će sreću pronaći na stranicama knjige koja je nakon godina provedenih na polici konačno došla na svoj red.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s JYSK d.o.o.