SAVRŠEN SPOJ

Ova kuća iz snova ima sve što biste poželjeli

18.05.2016 u 06:55

  • +15

Casa na Gateira

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: camarim.pt

Bionic
Reading

Moderna kuća smještena na brežuljcima u blizini južnog vrha Serra de Estrele, najvišeg vrha u Portugalu, savršen je primjer spajanja unutarnjeg i vanjskog prostora

Iz impresivne kuće nazvane Gateira, smještene na zelenim portugalskim brežuljcima, pruža se spektakularan pogled na okolne vinograde, maslinike i borovu šumu, a vlasnik ove moderne vikendice je britanski bračni par koji je želio imati drugi dom u kojem će nesmetano uživati u prostoru, čistom zraku i tišini, kao kontrast svom londonskom domu.

Kuću iz snova projektirao je 2014. lisabonski arhitektonski studio Camarim Arquitectos koji je prvo trebao riješiti najvažnije pitanje: kako projektirati u tako dramatičnoj prirodi i pritom postići savršenu ravnotežu između prirode, agrikulture i tradicionalne arhitekture. Njihova strategija pokazala se uspješnom, odlučili su intervenirati što je moguće manje u okoliš.

U kuću se ulazi s gornjeg dijela imanja, kroz zid, inspiriran tradicionalnim kućama od škriljevca karakterističnima za tu regiju, otkud stepenice vode u samo središte kuće, prostor za druženje.

U tom prostoru volumen kuće se dijeli i prati teren tako da suptilno, ali jako efektno dijeli društveni i intimni prostor. Naime, prostor za druženje poput blagovaonice, kuhinje i dnevnog boravak nalazi se na jednoj razini koja ima direktan izlaz u vanjski prostor i bazen koji se nlazi ispred kuće dok su prostorije za spavanje smještene na drugoj razini.

Arhitekti studija Camarim Arquitectos postigli su cilj, kuća se savršeno uklopila u okoliš, a dobri projektiranjem postigli su i to da temperatura zraka u njoj, neovisno o dobu dana i godine uvijek bude ugodna.