pozitivan stav

Ova jednostavna promjena poboljšava pamćenje i prevenira demenciju

21.04.2023 u 08:26

Bionic
Reading

Znanstvenici su dokazali kako pozitivna uvjerenja o starenju mogu poboljšati oporavak od blagih kognitivnih poremećaja i prevenirati demenciju

Istraživanje je pokazalo kako osobe s pozitivnim stavom prema starenju imaju veće izglede dulje zadržati dobro pamćenje.

Znanstvenici su otkrili kako starije osobe koje su pretrpjele blaga oštećenja pamćenja imaju 30% veće šanse za povratkom sjećanja i sposobnosti normalnog razmišljanja ako zadrže pozitivan stav prema starenju.

Razmišljanje kako su 60 nove 40 ili da su 70 nove 50 godine te osjećaj radosti i ushita prema mogućnostima koje donosi starija dob (poput više slobodnog vremena) omogućuje osobama da obnove pamćenje nakon blagih kognitivnih oštećenja čak dvije godine brže od osoba s negativnim stavom te poboljšaju pamćenje i preveniraju demenciju.

Simptomi blagih kognitivnih oštećenja:

  • zaboravljanje nedavnih događaja
  • ponavljanje istih pitanja -probleme s planiranje
  • problemi s rješavanjem problema
  • nedostatak pozornosti
  • poteškoće s pronalaženjem pravih riječi

'Većina ljudi vjeruje kako je nemoguće oporaviti se nakon blagih kognitivnih oštećenja, no činjenica jest kako se čak polovica uspije oporaviti', rekla je voditeljica istraživanja Becca Levy i nastavila:

'Malo toga se zna o razlozima zašto se neke osobe oporave, a neke ne. Zato smo istražili učinak uvjerenja o starenju.'

Ključ je u pozitivnim uvjerenjima o starosti

Profesorica Levy otkrila je kako je tijekom istraživanja ispitivano uvjerenje 'što više starim, to se više osjećam beskorisno' te jesu li sretni kao u svojoj mladosti.

Osobe koje su imale više radosti u starijoj dobi te se osjećale jednako korisno, imale su čak za trećinu više šansi potpunog povratka sjećanja. Također, time su značajno prevenirale buduća kognitivna oštećenja i razvoj demencije.

'Prethodna istraživanja dokazala su kako pozitivno razmišljanje smanjuje stres i pojačava samopouzdanje te sposobnosti pamćenja. Isto tako, svoja uvjerenja uvijek je moguće promijeniti i zato stavljamo naglasak na unošenje ovih promjena tijekom starosti', apelirala je profesorica Levy.