OBRAČUNAJTE SE S VIRUSIMA

Ova je hrana najbolji saveznik u borbi s prehladom

29.11.2016 u 06:51

Bionic
Reading

Postoji više od 200 virusa koji uzrokuju običnu prehladu pa nije toliko čudno što ju je tako lako dobiti. No srećom nije ju ni teško preboljeti – pogotovo hranom koja će vam olakšati oporavak

Pileća juha

Pileća juha nije bez razloga među prvim jelima koja se nađu na našim stolovima kad smo bolesni. Juha nam pruža tekućinu i hranjive tvari koje su nam prijeko potrebne tijekom prehlade, a k tomu još među sastojcima ima i povrće koje ima protuupalna svojstva.

Čak i kupovne juhe pomažu kad smo bolesni. Važno je jedino da si ne spržite grlo vrućim gutljajima i da juhu jedete umjereno toplu.

Agrumi

Voće iz roda citrusa bogato je vitaminom C. Iako nije dokazano učinkovit kad je prehlada u pitanju, mnoga istraživanja ukazuju na to da ima pozitivan utjecaj na skraćivanje njenih simptoma.

Štoviše, jedno istraživanje tvrdi kako je dnevno dosta unijeti manje od deset grama vitamina C kako biste pomogli organizmu u borbi protiv prehlade, a izvore nije teško pronaći – od svih limunastih voća, preko papaje, rajčica i paprike, pa do brokule, prokulica i buče.

Vodite računa o tome da velike količine vitamina C mogu uzrokovati želučane probleme pa nije pametno pretjerivati.

Češnjak, luk i poriluk

Jedno od povrća koje ima izrazito pozitivan učinak na oporavak od prehlade je češnjak. Luk i poriluk također pomažu, a svi zajedno jačaju imunološki sustav. Još jedan plus tog povrća je da otvara sinuse.

Đumbir

Đumbir vam neće samo pomoći s neugodnim bolovima u grlu, već će svojim kemijskim sastavom direktno napasti nosne viruse (najčešći izvor prehlade). Dodatan je plus i to što smanjuje bol i potrebu za kašljanjem te pomaže pri spuštanju temperature.

Dodajte samo žličicu naribanog korijena đumbira u čaj i to će vam pomoći u borbi protiv prehlade.

Med

Med je već dobro poznat po ljekovitim svojstvima. Prianja za stijenke grla i antiseptičkim ga svojstvima štiti od virusa, bakterija i gljivica.

Med od heljdina nektara navodno je najbolji. Djeci mlađoj od godine dana nije preporučljivo davati med jer im imunološki sustav nije dovoljno razvijen da se odupre bakteriji koja uzrokuje botulizam čije spore znaju biti u medu.

450381, 450074, 450271, 439227
Jogurt

Jogurt je poznatiji po dobrim bakterijama koje pomažu s probavom, no postoje probiotici (Lactobacillus reuteri) koji sprečavaju razmnožavanje virusa. Samo jogurti na čijoj se listi sastojaka baš ta bakterija nalazi pomažu kod prehlada i drugih virusnih infekcija.

Hrana bogata selenom

Samo tridesetak grama brazilskog oraha ima dovoljno kemijskog elementa selena da pomogne imunološkom sustavu u borbi protiv bolesti. Druge namirnice koje u sebi sadrže selen su jastozi, kamenice, rakovi, tunjevina i bakalar.

Crno vino

Crno vino sadrži resveratrol i polifenole koji sprečavaju razmnožavanje virusa u organizmu. Naravno, pretjerivanje s alkoholom smanjuje učinkovitost imunološkog sustava pa valja biti umjeren u piću. Štoviše, kikiriki i grožđe mogu također pružiti slične pozitivne učinke u borbi protiv virusa.

Gljive

Gljive povećavaju proizvodnju citokina – stanica koje pomažu u borbi protiv infekcije. Gljive također sadrže i druge sastojke koji jačaju imunološki sustav. Najpoznatije gljive koje su navodno učinkovite protiv prehlade su šitake, zec gljiva te hrastova sjajnica.

Crni papar

Iako je pomalo smiješno da začin koji nas bez problema može natjerati na kihanje ima pozitivan utjecaj na jačanje našeg imunološkog sustava tijekom borbe s prehladom, to je stvarno tako. Papar pojačava djelovanje lijekova tijekom infekcije.

Crni papar posebno je bogat kemijskim spojevima koji imaju protuupalna svojstva te smanjuju bol.