OPASNI RUŽEVI I SJAJILA

Otrovni metali pronađeni u omiljenoj teen šminki!

02.05.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Najnovija studija otkrila je da neki ruževi i sjajila koji su posebno popularni među tinejdžericama sadržavaju potencijalno opasne razine otrovnih tvari!

Mnogi ruževi i sjajila za usne prepuni su toksičnih metala, pokazalo je najnovije istraživanje.

Korištenjem te šminke djevojke i žene nesvjesno se izlažu opasnosti jer se povećava razina kroma u organizmu, što može uzrokovati rak pluća, a povezuje se i s rakom želuca.


Istraživači također upozoravaju da oni koji koriste te ruževe i sjajila unose zabrinjavajuće količine aluminija i mangana u svoje tijelo, prenosi Daily Mail. Neke studije su povezale aluminij s Alzheimerovom bolesti, a mangan može izazvati promjene raspoloženja te probleme s pamćenjem i koordinacijom.

Radi se o 32 proizvoda koji su kupljeni u SAD, a odabrani su jer su posebno popularni među tinejdžericama. Nisu objavljena imena tih make-up proizvoda, no opisani su kao 'vrlo česti 'i 'dostupni svima' u trgovinama i drogerijama. Najjeftiniji je proizvod je koštao oko 31 kunu (3,50 funti), a najskuplji oko 138 kuna (15,50 funti). Često korištenje - oko osam aplikacija dan - moglo bi dovesti do opasne izloženosti organizma aluminiju i manganu, objavio je časopis Environmental Health Perspectives.

Autori studije ističu da ovi rezultati ne bi trebali biti razlog za uzbunu među ženama i djevojkama, ali bi trebali utjecati na zdravstvenu regulativu.

Članica istraživačkog tima Katharine Hammond je rekla: 'Iako je broj ispitivanih make-up proizvoda mali, rezultate ne treba zanemarivati. To ipak može utjecati na dugoročno zdravlje.'

U ranijoj studiji, također provedenoj u SAD-u, tragovi olova pronađeni su u stotinama različitih ruža za usne, uključujući i neke svjetski poznate brandove.