NAKON 75 GODINA

Otkrivena tajna sretnog i ispunjenog života

12.08.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Studija, koja je potrajala čak punih 75 godina otkrila je tajnu ispunjenog i sretnijeg života. Istraživanjem koje je provela grupa znanstvenika s Harvarda otkriveni su odgovori na neka temeljna životna pitanja: na koji način odrastamo i mijenjamo se, kako nam se s vremenom mijenja sustav vrijednosti te što nas najčešće čini sretnima i ispunjenima

Studija, poznata pod imenom  Harvard Grant Study, ima neka ograničenja – za početak u unju nisu bile uključene žene. Unatoč tome, njezini rezultati pružaju nenadmašan uvid u podsvijest ljudi. Studija je punih 75 godina pratila 268 nekadašnjih studenata Harvarda iz klase 1938-1940., koji danas imaju dobrih 90 godina, prikupljajući podatke o različitim aspektima života u pravilnim vremenskim razmacima, a zaključci su univerzalni, piše Huffington Post.

George Vaillant, Harvardov psihijatar koji je vodio istraživanje od 1972. do 2004. te je i napisao knjigu o tome, otkrio je i pet lekcija koje je studija iznjedrila i koje vrlo lako svatko može prinijeti u svom životu te biti sretniji, ispunjeniji i zadovoljniji.

277145,276538,275486,274439

Ljubav je najvažnija

Možda se to čini očitim, no upravo je to istina: ljubav je ključ do sretnijeg i ispunjenijeg života. Kako ističe Vaillant, postoje dva stupa sreće: jedan je ljubav (ne samo romantična), a drugi je pronalazak životnog puta koji ne ometa ljubav. Vaillant ističe kako je najvažnije saznanje dobiveno ovom studijom činjenica da je u životu najvažnija veza s partnerom. Možete imati uspješno karijeru, nova i zdravlje, no bez sretne veze pune ljubavi i potpore, sreća će izostati.

Sreća je znatno više od novca i moći

Studija The Grant pokazala je kako  stjecanje više novca i moći ne  korelira s većom količinom sreće. No ne treba zaključiti kako novac ili uspješna karijera nisu bitni, no oni su ipak samo djelići znatno veće slike. Njihova važnost jednostavno ispari kada se promatra  u kontekstu cijeloga života.

Bez obzira na način na koji se započeo život, svi mogu postati sretniji

Čovjek po imenu Godfrey Minot Camille na početku studije čini se kao osoba s najmanje predispozicije za sreću i zadovoljstvo u kasnijem životu, a čak je i prije toga pokušao samoubojstvo. No na kraju njegova života, upravo je on bio jedan od najsretnijih. Zašto? Kako Vaillant objašnjava: 'On je svoj život proveo tragajući za ljubavlju.'

Veza sa samim sobom je presudna

'Radost je veza', Vaillant kaže te dodaje: 'Što više područja u svom životu možete povezati, to bolje.' Studija je pokazala kako su upravo čvrste veze najjači prediktori zadovoljstva u životu. Kada se radi o zadovoljstvu karijerom, u konačnici se pokazalo kako je zadovoljstvo na radnom mjestu znatno važnije od količine zarađenog novca.

Izazovi i perspektive koje donose mogu vas učiniti sretnijima

Putovanje iz nezrelosti do zrelosti, kaže Vaillant, svojevrstan je put od narcizma do povezanosti, a velik dio pomaka ima veze s načinom na koji se nosimo s izazovima. Mehanizmi pomoću kojih se suočavamo s izazovima imaju značajan utjecaj na socijalnu podršku i sveukupnu dobrobit. Vaillant ističe i kako je kreativno izražavanje također odličan način produktivnog nošenja s izazovima te postizanja dobrobiti.