ZNANSTVENICI TVRDE

Otkrijte kako godišnje doba u kojem smo rođeni utječe na našu osobnost

29.04.2017 u 08:28

Bionic
Reading

Mnogi ne vjeruju u horoskop, no biste li povjerovali kada bismo vam rekli da vaš karakter i ponašanje ovise i o godišnjem dobu u kojem ste rođeni? Znanstvenici su proveli preliminarno istraživanje i došli do zaključaka da na naše psihičko zdravlje i promjene u raspoloženju itekako utječe mjesec u kojem smo rođeni

Složit ćete se s nama u tome da je astrologija čudnovata i istovremeno neodoljiva disciplina koja se temelji na proučavanju kretanja nebeskih tijela i njihova utjecaja na čovjekovu osobnost te 'zapisane' događaje koje nosi budućnost. Astrološka tumačenja određuju se prema personaliziranim astrološkim kartama koje u obzir uzimaju vremenske i zemljopisne odrednice te su ono što nazivamo horoskopom.

Mnogima je teško povjerovati u to da upravo datum rođenja može odrediti čovjekovu osobnost, no znanstvenici su iznijeli još čudnovatiju teoriju koja kaže da na karakter čovjeka utječe godišnje doba u kojem je rođen.

Na razvoj djeteta u maternici može utjecati bezbroj faktora, a majčina prehrana svakako je jedna od najvažnijih. Čak i u razvijenim zemljama, u kojima nam je omogućena raznolika prehrana, događa se da kod djece koja su majčinom prehranom dobivala manje proteina ili vitamina C i D dolazi do oštećenja mozga ili teškoća u razvoju srca i kostiju.

Sezonski virusi, a posebice gripa, također mogu utjecati na zdravlje majke i razvoj fetusa. Trudnoća tijekom zimskih mjeseci, kada su dani kraći, a noći duže, može dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja kod majke. Zbog niske razine serotonina - hormona sreće - koja je tada puno manja kod majki, slične tegobe može iskusiti i beba.

Čak i nakon rođenja na bebe snažno utječe svijet oko njih. Jedno je istraživanje iz 2010. provedeno na miševima pokazalo da su se bebe miševi koje su rođene pod stimuliranim zimskim svjetlom teže prilagodile promjeni na ljetno svjetlo te su pokazale slabije navike hranjenja i razinu aktivnosti.

Miševi koji su rođeni na ljetnom svjetlu nisu imali problema s prilagodbom na zimsko svjetlo. Naknadna studija pokazala je da je gen koji regulira bioritam živih bića manje aktivan kod onih miševa rođenih tijekom simulirane zime.

Napretkom studija na ovu temu pokušalo se proširiti istraživanja na ljude. Znanstvenici su utvrdili profile studenata i odraslih ljudi, njihove karakterne osobine te su ih usporedili s godišnjim dobom u kojem su rođeni.

Ovo su rezultati njihova preliminarnog istraživanja:

Proljeće

Čestitke svim sretnicima rođenim u ožujku, travnju i svibnju koji su osvojili najpozitivnije rezultate na skali ocjenjivanja. Ovi ekstremni pojedinci imaju sposobnost svaki negativan životni događaj preokrenuti na pozitivnu stranu. No svaka pozitivna strana nosi i onu negativnu. Osobe rođene u proljeće sklonije su kliničkoj depresiji. Najdepresivniji su oni rođeni u svibnju, ako je suditi prema 58.000 ispitanika iz Velike Britanije, dok su oni rođeni u studenom pokazali najmanji postotak depresije.

Ljeto

Za one rođene u lipnju, srpnju i kolovozu istraživači imaju uglavnom sretne vijesti. S obzirom na to da su rođene u ljetno vrijeme, ove osobe nisu pokazale značajnije znakove depresije iako je trudnoća koja je trajala i u zimskim mjesecima mogla ponegdje negativno utjecati na bioritam djeteta. Osobe rođene u ljeto dijele karakteristike onih rođenih u proljeće, no depresija se može vrlo lako isključiti ciklotimijom – naglom promjenom raspoloženja karakterističnom za ljetne duše. Ipak, to još uvijek nije znak da osobe rođene u ljeto pate od bipolarnog poremećaja. Najmanje promjena u raspoloženju pokazali su oni rođeni u kolovozu.

Jesen

Za one koji vjeruju u astrologiju generalna ravnodušnost koju su pokazale osobe rođene u jesen poklapa se s horoskopskim karakteristikama Vage. Jesenska ravnodnevnica je, čini se, utjecala na uravnoteženost kod ovih pojedinaca. Je li za to zaslužna velika količina nutritivnih namirnica dostupnih u vrijeme žetve ili činjenica da zimske bolesti još uvijek nisu na snazi, osobe rođene u jesen imaju niži stupanj depresije te je manje vjerojatno da će razviti bipolarni poremećaj. Jedina negativna karakteristika osoba rođenih u ovo godišnje doba je razdražljivost.

Zima

Vežite se, postaje opasno. Izazovi s kojima se najčešće susreću osobe rođene u zimskim mjesecima su šizofrenija, bipolarni poremećaj, sezonski afektivni poremećaj i depresija. Iako ovo ne zvuči obećavajuće, oni rođeni u zimu pokazuju manju razdražljivost od inih rođenih u jesen. No postoji još jedna prednost. Ako je suditi prema istraživanju iz 2015. na uzorku od 300 slavnih osoba, siječanj i veljača su idealni mjeseci u kojima morate biti rođeni želite li postati zvijezda, s obzirom na to da osobe rođene u tim mjesecima pokazuju najviše kreativnost i maštovitih rješenja za probleme koji se nađu pred njima.

Općenito gledano, godišnje doba može i ne mora utjecati na vaš karakter i temperament, niti itko tvrdi da je ovo strogo pravilo, već je riječ o pretpostavkama koje tek treba dokazati brojnim sličnim istraživanjima. Ono što je svakako jasno jest činjenica da pored vremenskog perioda rođenja, na našu osobnost u puno većoj mjeri utječe okruženje u kojem odrastamo i stječemo iskustvo te učimo obrasce ponašanja.