SAVJET MIRJANE MIKULEC

Osnovna pravila uređenja balkona i terasa

  • Autor: Mirjana Mikulec
  • Zadnja izmjena 09.05.2012 09:44
  • Objavljeno 09.05.2012 u 09:44
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bez obzira koliko uživali u svojim pomno osmišljenim i savršeno dotjeranim interijerima, mogućnost ispijanja prve jutarnje kave ili čitanje knjiga na svježem zraku, uz zelenilo i ugodan cvrkut ptica - uvijek će svakome izmamiti osmijeh i probuditi želju za izlaskom iz zatvorenog prostora četiri zida u svima nama toliko važan prirodni okoliš

Posebno u urbanim sredinama, balkoni, lođe i terase poveznica su interijera i eksterijera, a njihovim uređenjem dobiva se i prostor koji značajno pridonosi kvaliteti stanovanja pa čak i samoj vrijednosti nekretnine.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ukrasne biljke uskladite sa stilom uređenja svog balkona
Balkoni i terase mogu se koristiti kao pomoćni dnevni boravci, kuhinje i blagovaonice pa čak i kao wellnessi na otvorenom. Uređeni kao vizualni nastavak neke prostorije ili kao zasebna, fizički odvojena stilska cjelina, balkoni i terase mogu se urediti na bezbroj načina – od namještaja različitih oblika, materijala i boja do dekorativno-funkcionalnih elemenata i biljaka kao nezaobilazne točke na i uređenja ovih neprocjenjivo važnih mjesta uživanja, opuštanja i druženja.

Prilikom njihova planiranja prvi je i najvažniji korak točna izmjera površine što uvelike utječe na namjenu te dimenzije i vrstu namještaja.

Za dobar početak, poželjno je razmotriti u kakvom je stanju postojeći balkon ili terasa, u koje doba dana ćete ga najčešće koristiti na koji način - sami, u manjem ili većem društvu. U obzir valja uzeti i izloženost suncu i ostalim vremenskim uvjetima, kao i željenu količinu zelenila.

Osim samih dimenzija, iznimno je važno uzeti u obzir i oblik balkona, što je od velike važnosti za budući razmještaj namještaja. Primjerice, dok se velike balkone i terase može opremiti većim ležaljkama i stolovima, za manje i uže balkone ne preporučuje se uporaba teškog i masivnog namještaja. Pri planiranju prostora poželjno je izraditi tlocrt u koji će se ucrtati točne dimenzije željenog namještaja. Na taj način će se dobiti dojam budućeg prostora i olakšati odabir namještaja.

Za dobro planiranje neophodan je i troškovnik u koji valja upisati sve izdatke, jer će to značajno olakšati budžetiranje.

Postojeća ograda balkona ili terase uvelike će utjecati na stil uređenja, kao i na izbor namještaja. Ako se balkon ili terasa nastavlja na dnevni boravak ili neku drugu prostoriju, preporučuje se njihovo stilsko usklađivanje. U slučaju da to ne želite, preporučljivo je te dvije cjeline odvojiti neprozirnom zavjesom da se vizualno ne sudaraju.

Za veće balkone i terase dobro je upotrijebiti tende ili samo jedan suncobran većih dimenzija

Moderna varijanta legendarnih babilonskih vrtova danas je utjelovljena u obliku ozelenjenih zidova na balkonima i terasama. Riječ je o već gotovim modularnim zidnim sustavima (poznatima i pod nazivom 'vertikalni vrtovi') u koje se gusto sade razne biljke, čineći pravu prirodnu ukrasnu tapiseriju. Paneli su izrađeni od anorganskih, antibakterijskih materijala, stoga na njima ne nastaje plijesan. Navodnjavanje se omogućava kroz rezervoare vode instalirane u zid ili u pod, s pripadajućim crpkama. Takvi zeleni zidovi proizvode kisik, pomažu u eliminiranju prašine, a ovakvo rješenje pomaže i u apsorpciji zvuka.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Mirjana Mikulec

Visećim vertikalnim vrtovima unosi se jedinstveno prirodno okruženje, koje može podsjećati i na pravu malu prašumu usred urbanih sredina. Ukrasne biljke uskladite sa stilom uređenja svog balkona – uz strog, minimalistički namještaj najbolje će izgledati jednostavnije bilje poput nježnog bambusa ili agave. Kako je za odabir bilja iznimno važno podneblje kao i smještaj balkona u odnosu na stranu svijeta te izloženost suncu, prije sadnje potrebno je prethodno se konzultirati sa stručnjacima.
Manje balkone poželjno je opremiti namještajem raznih visina, da se izbjegne dojam monotonije i spriječi dominacija namještaja u prostoru.

Jedan od načina pojačavanja dojma života s prirodom su i kućice za ptice, koje mogu biti uobičajenog izgleda minijaturne kućice s crvenim krovom na dvije vode i okruglim otvorom, do dizajnerskih rješenja modernih hranilica za ptice suvremenih linija. Svakako, duhoviti detalji poput više raznobojnih, manjih i većih kantica za zalijevanje istih linija mogu poslužiti ne samo za svoju primarnu svrhu, već i kao razigran dekor koji stvara dojam nonšalancije i topline.

Balkoni i terase su mjesta gdje se može pustiti mašti na volju – improviziranje, uključujući i kombiniranje nespojivog, može na njima izgledati vrlo atraktivno i posebno. Pažljivo osmišljen i sa smislom uređen balkon i terasa mogu pružiti neprocjenjivo iskustvo života na otvorenom bez napuštanja komfora svog doma.

Od 8. travnja, svake nedjelje u popodnevnim satima na RTL2 dizajnerica Mirjana Mikulec svojoj brojnoj publici, kao i svim ljubiteljima uređenja interijera, donosi korisne savjete, ideje, novitete.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi