izbjegnite znojenje

Olakšajte si život: Evo što je najbolje nositi po paklenim vrućinama

11.07.2023 u 06:16

Bionic
Reading

Po najvišim temperaturama u godini najvažnije je staviti fokus na odabir prirodnih i prozračnih materijala te biranje lepršavih komada u svijetlim nijansama koji će omogućiti koži da diše i lakše se oslobodi vrućine

Visoke ljetne temperature odavno su stigle, a s približavanjem tjedana u kojima će toplotni udari biti svakodnevica, posebno je bitno obratiti pozornost na odjeću koja nosimo jer upravo ona može učiniti ogromnu razliku.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; Montaža Neven Bučević

Prije svega, proučite materijale svoje odjeće i izbjegavajte sintetiku poput poliestera i najlona, kao i debela pletiva koja zadržavaju toplinu. Iskoristite moć svijetlih nijansi te se pouzdajte u lepršave komade, a stajlinge zaokružite klasičnom ljetnom obućom i minimalističkim modnim dodacima.

Pouzdajte se u prozračne materijale

Najvažnije je birati odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk i lan jer su iznimno prozračni te pomažu u oslobađanju topline iz tijela.

To znači i da ćete se u njima manje znojiti, za razliku od materijala kao su vuna, svila ili kašmir, koji će 'zarobiti' toplinu u tijelu i pojačavati potrebu za hlađenjem organizma. Ako imate problema sa znojenjem, svakako izbjegavajte poliester i najlon jer zbog svog sastava mogu intenzivirati neugodan miris.

  • +4
Lanene hlače Izvor: Promo fotografije / Autor: Mango promo

Prednost lana su njena antimikrobna svojstva, što znači da prevenira pojavu neugodnog mirisa, iako upija vlagu. Njegovo prozračno tkanje osigurat će osjećaj ugode čak i na najvišim temperaturama, a s obzirom na to da je riječ o jednom od najpoželjnijih ljetnih materijala, u ponudi trgovina pronaći ćete pregršt komada po svom ukusu.

Osim lana, uvijek možete računati na pamuk kao jedan od najprozračnijih i najudobnijih materijala. Izvrstan je za osjetljivu kožu, mekan je i izdržljiv, a jedina mana je što upija vlagu i posljedično stvara vidljive mrlje od znoja.

Široki kroj i kratki rukavi

Kombinacija lepršavosti i prozračnosti čini dobitan spoj za vruće ljetne dane jer omogućuje koži da diše i tako hladi čitav organizam.

Maksi haljine, široke lanene hlače, košulje uparene sa suknjama, i slične kombinacije koje uključuju pamuk i lan sigurna su opcija sve do kasnih jesenskih dana.

Osim toga, oslonite se na omiljene ljetne komade poput klasičnih majica kratkih rukava, vrućih hlačica ili trendi bijelih potkošulja koje su zaludile trendseterice.

Nosite svijetle boje

Izbjegavanje tamnih tkanina po najvećim vrućina odavno je poznato kao jedan od ključnih savjeta u odabiru ljetne garderobe. Razlog je taj što privlače i zadržavaju toplinu pa je odabir svjetlih neutralnih tonova ili veselih žarkih nijansi znatno pogođeniji. Računajte na to da će svjetlije nijanse poput pastelnih boja, sive ili bež ostavljati znatno vidljivije mrlje od znojenja pa je bijela definitivno najbolja opcija za sve s ovim problemom.

Izbjegavajte pamučne šešire i kape

Jeste li znali da većinu topline gubimo putem glave? Zato je toliko bitno zimi nositi kapu, dok je ljeti ona preporučljiva samo onima kojima je takav način zaštite od sunca apsolutno neophodan.

Ipak, postoji jedna dobra vijest za sve ljubiteljice šešira - chic modeli izrađeni od pruća pun su pogodak jer zbog svoje prozračnosti uspješno propuštaju toplinu!

Držite se ljetne obuće

Iako je udobnosti i praktičnosti tenisica vrlo teško odoljeti, sredina ljeta možda nije baš idealno vrijeme za njihovo nošenje. Čak i nešto laganije balerinke i mnogima omiljene mokasinke nisu idealna opcija jer većinu stopala drže zatvorenu u teškom materijalu koji onemogućuje da 'dišu'.

  • +30
Sandale po cijeni do 30 eura Izvor: Promo fotografije / Autor: Zara promo

Umjesto njih, birajte neke od očaravajućih modela ljetnih sandala koje su napunile police modnih trgovina kao najpoželjniji komadi u ovo doba godine.

Modne dodatke svedite na minimum

Glomazan nakit, trake za kosu, široki remeni i velike torbice vrlo su trendi modni dodaci, no po najvećim vrućinama ih vrijedi - svesti na minimum. Olakšajte si tako što ćete kosu podići što više od kože, koristiti minimalistički nakit te birati mini modele torbica koje vas na ramenu neće dodatno zagrijavati.

  • +37
Minimalističke torbe Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo