Havana Grand Prix

Odabran najbolji hrvatski koktel majstor

22.02.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon regionalnih natjecanja koja su održana u Zagrebu, Puli, Zadru, Splitu i Dubrovniku odabrano je 20 finalista koja su svoje koktele predstavili na finalnom natjecanju održanom u Clubu H2O. Titulu najboljeg barmena koji će predstaviti Hrvatsku na svjetski renomiranom natjecanju Havana Club Grand Prix osvojio je Karlo Damijanić. Upravo njegov koktel ima priliku postati budući kubanski klasik

Preko 40 finalista iz svih dijelova svijeta sudjelovat će na Havana Grand Prix natjecanju koje će se održati od 30. svibnja do 04.lipnja u Havani. Natjecatelji su ove godine izazvani kreirati Havana Fusion klasik koji kombinira tradiciju koktela Kube, autentične lokalne sastojke i svoja osobna iskustva.

Uz to što će predstaviti svoju verziju Havana Fusion koktela koji spaja autentičnost Kube i hrvatskih korijena, finalisti će sudjelovati u edukacijama koje predvodi tim najpoznatijih svjetskih miksologa, a posjetit će i destileriju Havana Club.

Karlo Damijanić iz Pule komentirao je: 'Apsolutno sam oduševljen što ću predstavljati Hrvatsku na 11. Havana Club Grand Prixu. Jedva čekam putovanje na Kubu koja uvijek iznova inspirira svojom kulturom. Također, veselim se radionici s ekspertima koju Havana Club priprema za finaliste', te dodao: 'U svom koktelu kombinirao sam istarske i mediteranske elemente s kubanskim, a nadam se kako će moja ideja, s onim što ću naučiti u Havani, impresionirati i suce u finalu.'

Na finalu u Havani okupit će se miksolozi iz 50 najboljih svjetskih barova koji će, pod vodstvom Davea Brooma, međunarodnog Wine&spirit komunikatora 2013., biti zaduženi za suđenje. Uz njih će biti i prošlogodišnji pobjednik Andy Loudon. Prvi put ove godine pobjednik će preuzeti globalni rum projekt te u ime Havana Cluba, a u skladu sa svojim ambicijama, sudjelovati u stvaranju vlastitog ruma, ili možda napisati knjigu o istom. Pobjednik će također sudjelovati kao sudac na 12. Havana Grand prix natjecanju te će u sljedeće dvije godine biti ambasador Havana Club ruma. U sklopu suradnje s brendom prošlogodišnji pobjednik Loudon je posjetio neke od najprestižnijih svjetskih sajmova poput Berlin Bar Conventa i London Rum Festa, a njegov koktel je serviran u brojnim barovima Havane.