NE VRIJEDI ZA MOTOCIKLISTE

Od nedjelje ne treba danju paliti svjetla na autima

  • Autor: HAK /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.03.2011 15:48
  • Objavljeno 25.03.2011 u 15:48
autocesta

autocesta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Hrvatski autoklub obavještava vozače da od nedjelje 27. ožujka nastupa ljetno računanje vremena i prestaje obaveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže vozačima da u razdoblju zimskog računanja vremena, koje je počelo 25. listopada, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. U nedjelju 27. ožujka prelazimo na ljetno računanje vremena pomičući kazaljke na satu za sat unaprijed, a vozači više nisu obavezni paliti dnevna svjetla na automobilima.

Vozači motocikala i mopeda i dalje su obavezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima danju, jer se ta obaveza odnosi na njih cijele godine. Tijekom ljetnog računanja vremena svjetla su nužna danju u uvjetima smanjene vidljivosti za sve vozače, a oni mogu i nastaviti voziti s upaljenim svjetlima.

Gdje su obavezna

Tijekom godine obvezno je upaliti dnevna svjetla u BiH, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Švedskoj. Na autocestama i cestama izvan naselja dnevna svjetla obavezna su u Finskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu i Rusiji, a preporučljiva na cestama u Njemačkoj i Švicarskoj. U Grčkoj su tijekom dana zabranjena, a u Francuskoj obavezna za motocikle.

Svjetla i sigurnost

Obveza paljenja svjetla samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), a prometni stručnjaci smatraju da je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana doprinose većoj sigurnosti prometa te time smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima

Dnevna svjetla su posebna svjetla predviđena za vožnju danju, a zasad postoje uglavnom na automobilima više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i različita su od kratkih svjetala. Većina automobila u Republici Hrvatskoj nema dnevna svjetla i stoga vozači često pogrešno smatraju da su to kratka ili svjetla za označavanje vozila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi