'DAJ PET ZA DRNIŠ BEZ MINA'

Očišćeno od mina 18.000 kvadratnih metara u mjestu Barišići pored Drniša

01.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Primopredajom Potvrde o razminiranosti područja zaselka Barišići u naselju Kričke 28. veljače svečano je obilježen završetak razminiranja gotovo 18.000 kvadratnih metara u ovom naselju u blizini grada Drniša

Razminiranje 17.968 četvornih metara trajalo je 15 dana, a obavilo se u studenom i prosincu 2012. godine. Osam pirotehničara tvrtke Tetrazen iz Ozlja su, zbog nepristupačnog terena, isključivo ručnom metodom razminirali strmi teren neposredno uz kuće u zaselku Barišići, a cijeli projekt koštao je 38.535 američkih dolara

Cijeli projekt započeo je City Center one Split, koji je u povodu svoga prvog rođendana pokrenuo akciju 'Daj 5 za Drniš bez mina' i čiji su posjetitelji, kupujući koktele za simboličnih pet kuna, donirali više od 41.000 kuna za razminiranje ovog naselja u blizini Drniša. Donaciju je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, a ostatak iznosa donirao je International Trust Fond koji je sredstvima vlade SAD-a uvećao ukupni iznos pa se prikupljenim sredstvima uspjelo razminirati gotovo 18.000 metara četvornih minski sumnjivog prostora.

Potvrdu o razminiranosti je zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić uručio donatorima City Centeru one i ITF-u. Svečanoj primopredaji su uz njih nazočili i ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske Dijana Pleština upraviteljica humanitarne zaklade 'Hrvatska bez mina Đurđa Adlešić,predstavnici Šibensko-kninske županije, Grada Drniša te drugi uvaženi gosti vezani uz ovaj projekt.

City Center one najavio je da neće stati na ovom projektu te će i u budućnosti, uz svoje posjetitelje, pomagati razminiranje Hrvatske.