NEOBIČNI RESTORANI

Obrok kao vrhunski doživljaj

21.11.2008 u 12:15

Bionic
Reading

Želite li u vrhunski pripremljenom obroku uživati ispod površine mora ili pedesetak metara iznad tla s pogledom na svoj omiljeni grad? Više ništa nije nemoguće, a sve više ugostitelja u borbi za zadovoljnog gosta od obroka rade nezaboravan doživljaj

Ručkovi ili večere posluženi u krevetu, bolnici, pa čak i kupaonici samo su dio ugostiteljskog trenda koji spaja vrhunsku gastronomiju i neobična mjesta njenog uživanja. Poznato je da ljudi vole neobične stvari koje ih čine drukčijima od njihovih susjeda, kolega i prijatelja. Upravo je ta ideja dovela do 'restoranske revolucije' čiji se tragovi u posljednje vrijeme mogu pronaći u svim dijelovima svijeta.

Zamislite da u potrazi za vrhunskim gastronomskim doživljajem uđete u restoran sa samo šest stolova. Ništa neobično, ako pritom niste u prostoriji sa staklenim zidovima i stropom, pet metara ispod površine Indijskog oceana. Prvi svjetski 'akvarijski' restoran pod imenom Ithaa otvoren je između lagune i koraljnog grebena na Maldivima. Kako bi gosti mogli sigurno uživati promatrajući morske stanovnike, u izgradnju i opremanje uloženo je oko pet milijuna američkih dolara. Specijaliteti su internacionalna jela oplemenjena maldivskim okusima, poput rakova na tankoj ciabatti, majoneze s tartufima i maldivskom bananom te mascarponea s čilijem prelivenim umakom od tučenog bosiljka.

Za razliku od podmorskog ili podzemnog, visinski se obrok sada može dobiti u mnogim gradovima svijeta – od Pariza i Bruxellesa do Dubaija, Istanbula i Johannesburga. Tvrtka Dinner in the Sky dosjetila se izraditi platforme sa 22 mjesta koje se dizalicama podižu na pedesetak metara. U sredini su kuhar, konobar i zabavljač, a jedini je uvjet da nijedan gost ne smije biti niži od metar i pol te da ima užasno puno novca. Naime, osam sati ovakvog zadovoljstva stoji oko 170.000 kuna. Problema nema ni ako poželite na zahod – samo obavijestite konobara i na tlu ćete biti za manje od minute. Malo će trpjeti jedino diskrecija, jer se svi gosti moraju spuštati s vama.

Ako vam je, pak, draže jesti u krevetu, i to možete učiniti na više mjesta - izvan kuće, naravno. Restoran The Supperclub otvoren je u San Franciscu, Amsterdamu, Istanbulu i Singapuru i pravo je mjesto za prisjećanje na običaje iz rimskih vremena. Zabava počinje koktelima, a točno u 20 sati gosti se odvode do kreveta, gdje im se poslužuje obilna večera u četiri slijeda. Svi pritom mogu gledati u kuhinju postavljenu ispred poredanih madraca ili uživati u nastupu majstora terapijske masaže.

Da restoran može biti bizaran, popularan, a ujedno i jeftin dokazuje tajvanski Modern Toilet Restaurant,inspiriran zahodima iz raznih dijelova svijeta. Gosti uživaju objedujući na zahodskim školjkama, a hrana je poslužena u čučavcima, pisoarima i zapadnjačkim toaletima. Stolovi su napravljeni od kada pokrivenih staklenim pločama, a rasvjeta dolazi iz preuređenih pisoara. Od uređenja vas više može iznenaditi jedino cijena, budući da cijeli obrok s juhom i desertom košta pedesetak kuna. Vlasnik restorana Eric Wang tvrdi da uz hranu prodaje i veselje. Uspjeh spomenute formule najbolje opisuje podatak da se restoran iz rodnog grada Koahsiunga proširio čak do Hong Konga.

Azijsku kreativnost dokazao je i singapurski Clinic iliti 'bolnica' – prvi restoran 'molekularne gastronomije' na Dalekom istoku. Svojom smjelošću osnivači su se svrstali uz bok svjetskim kuharima koji hranu spravljaju neobičnim znanstvenim eksperimentima, poput ultrazvučne tehnike miješenja kojima se dobivaju savršene emulzije. Ipak, Clinic je napravio bizarni korak dalje. Simulirajući bolnicu, kuhari 'operiraju' u otvorenoj kuhinji nalik na operacijsku salu pod medicinskim reflektorima. Cijeli obrok od 13 sljedova poslužuje se u medicinskoj opremi od nehrđajućeg čelika, dok gosti sjede u invalidskim kolicima

Čini se da, uz dovoljno smjelosti, nijedna nova gastronomska ideja ne može propasti – čak ni ako je većina osoblja osuđena na dugogodišnju robiju. Restoran Fortezza Medicea u strogo čuvanom zatvoru kraj Pise doživio je nezapamćen uspjeh. Vlasnici su otvorili još nekoliko podružnica, a stol se mora rezervirati nekoliko tjedana unaprijed, iako su svi, od kuhara do somelijera, osuđeni na najmanje 25 godina zatvora. Da bi uživali u specijalitetima, gosti moraju proći detaljan pregled, a s obzirom na osoblje, pitanje je koliko je preporučljivo prigovoriti na hranu ili uslugu.