NEVIDLJIVA BOLEST

Obilježen prvi europski tjedan cistične fibroze

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.11.2009 13:36
  • Objavljeno 19.11.2009 u 13:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvi europski tjedan cistične fibroze obilježen je 14. i 15. studenoga javnim događanjima na Cvjetnom trgu u Zagrebu i Marmontovoj ulici u Splitu. Događanja je organizirala Hrvatska udruga za cističnu fibrozu uz potporu Europskog udruženja za cističnu fibrozu s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovoj neizlječivoj bolesti i problemima s kojima se oboljeli i njihove obitelji susreću u Hrvatskoj

Predstavnici Udruge, na događanju su, uz podršku poznatih osoba iz javnog života, članova benda Hladno pivo i Luke Nižetića u Zagrebu te TBF-a u Splitu, dijelili informativno-edukativne materijale te prikupljali dobrovoljne priloge kako bi se osigurala financijska sredstva za daljnji rad Udruge.

'Cistična fibroza rijetka je i neizlječiva bolest koja se teško dijagnosticira, a oboljelima značajno skraćuje životni vijek kao i samu kvalitetu života. Ovim javnim događanjem cilj nam je bio educirati javnost i podići svijest o samoj bolesti, važnosti njenog dijagnosticiranja kao i potrebama za adekvatnom skrbi oboljelih. Hrvatska udruga za cističnu fibrozu i dalje planira pokretanje novih aktivnosti kako bi uključila i senzibilizirala javnost o izazovima i problemima s kojima se susreću oboljeli i njihove obitelji', istaknula je Anja Kladar, predsjednica Hrvatske udruge za cističnu fibrozu.

U obilježavanje Prvog europskog tjedna cistične fibroze uključile su se 33 udruge za cističnu fibrozu iz različitih europskih zemalja s ciljem poboljšanja pristupa adekvatnoj skrbi za sve oboljele u Europi te povećati svijest javnosti o cističnoj fibrozi.

CISTIČNA FIBROZA

Cistična fibroza najčešća je genetska bolest bijele rase koja značajno skraćuje životnu dob oboljelih. Bolest zahvaća žlijezde s vanjskim lučenjem te tako oštećuje mnoge organe, a najviše dišni, probavni i reproduktivni sustav. Za bolest nema lijeka, a svakodnevnim terapijama nastoji se usporiti tijek bolesti.

Smatra se da je svaki 25-i Europljanin nosioc cistične fibroze čime bi u Hrvatskoj bilo oko 180.000 nosioca CF-a. Danas je u Hrvatskoj registrirano oko 125 oboljelih, a prosječna životna dob je ispod 20 godina. Prema statističkim podacima u RH trebalo bi biti oko 1.400 oboljelih, a veliki broj nedijagnosticiranih osoba pripisuje se slabom prepoznavanju bolesti.

CF se često zove i 'nevidljiva bolesti jer oboljele osobe izvana izgledaju u potpunosti zdravo, radi čega se bolest teško prepoznaje. Oboljelu djecu zovemo i 'djeca slanog poljupca', jer većina oboljelih ima puno slaniji znoj od zdravih osoba, a sama bolest se u davna vremena dijagnosticirala poljupcem u čela novorođenčadi.

Hrvatska udruga za cističnu fibriozu osnovana je 2007. godine s ciljem promicanja, razvitka i unaprijeđenja skrbi i kvalitete života bolesnika s cističnom fibrozom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!